İsrail'in saldırısında 7 yardım görevlisi hayatını kaybetti

Gazze'de yardım faaliyetlerinde bulunan sivil toplum kuruluşu World Central Kitchen (WCK), İsrail'in hava saldırısı sonucu 7 personelinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İsrail'in saldırısında 7 yardım görevlisi hayatını kaybetti

WCK'nın kurucusu ve başkanı José Andrés, çalışanların "İsrail ordusunun hava saldırısında" öldüğünü söyledi.

İsrail ordusu "kapsamlı bir inceleme" yürüttüğünü açıkladı.

Amerikan yardım kuruluşu, yaşamını yitirenlerin Avustralyalı, Polonyalı, İngiliz ve Filistinli olduğunu, hayatını kaybeden bir kişinin ise ABD ve Kanada vatandaşı olduğunu duyurdu.

Yardım kuruluşunun saldırıyla ilgili yaptığı son açıklamaya göre yardım görevlileri "WCK logolu iki zırhlı araç ve normal bir araçla çatışmasız bir bölgede" seyahat ediyorlardı.

World Central Kitchen, görevlilerinin İsrail güçleriyle koordineli hareket ettiklerini ancak Deyr el-Balah'ta bir depodan ayrıldıktan sonra saldırıya uğradıklarını söyledi.

Yardım kuruluşunun CEO'su Erin Gore, "World Central Kitchen ve tüm dünya olarak bugün İsrail ordusunun hedef gözeterek gerçekleştirdiği bir saldırı nedeniyle güzel hayatlarımızı kaybettiğimiz için çok üzgün ve dehşet içindeyim" dedi.

Gore, WCK'nın bölgedeki faaliyetlerini derhal durdurduğunu açıkladı.

El Aksa Hastanesi'nden bir kaynak da BBC'ye yaptığı açıklamada, üzerlerinde WCK logosu bulunan kurşun geçirmez yelekler giyen dört kişinin cesedinin hastaneye getirildiğini belirtti.

WCK Gazze'de gıda yardımı ve hazır yiyecek dağıtıyor. Kuruluş geçen ay Gazze'de 175 gün içinde 42 milyon öğünden fazla gıda dağıttığını açıklamıştı.

ABD merkezli bir diğer STK olan Amerikan Yakın Doğu Mülteci Yardımı (Anera) da Gazze'deki faaliyetlerini dondurduğunu açıkladı.

BM Genel Sekreteri’nden açıklama

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail saldırılarında insani yardım çalışanlarının öldürülmesine tepki göstererek, bunu "vicdansızlık" olarak nitelendirdi.

Guterres, X sosyal medya hesabından konuyla ilgili mesaj paylaştı.

"Korkunç İsrail hava saldırıları sonucu Gazze'de Dünya Merkezi Mutfağı (World Central Kitchen-WCK) çalışanlarının öldürüldüğünü" anımsatan Guterres, "Bununla birlikte bu çatışmada öldürülen insani yardım çalışanının sayısı 196'ya ulaştı." açıklamasında bulundu.

Guterres, bunlardan 175'inin BM personeli olduğunu belirterek, insani yardım çalışanlarının öldürülmesinin vicdansızlık olduğunu ifade etti.

Biden’den taziye mesajı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ordusunun saldırısında 7 çalışanı öldürülen uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkezi Mutfağı (World Central Kitchen-WCK) Kurucusu Şef Jose Andres'i arayarak taziyelerini iletti ve saldırıdan dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Beyaz Saray: Öfkeliyiz

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın brifinginde, İsrail'in son saldırısında öldürülen insani yardım görevlilerine ilişkin değerlendirme yaptı.

Jean-Pierre, ABD Başkanı Biden'ın WCK Kurucusu Şef Andres'i arayarak en derin taziyelerini ilettiğini ve saldırıdan dolayı derin üzüntülerini dile getirdiğini aktardı.

ABD'li Sözcü, "Başkan, tüm WCK ailesiyle yas tuttuğunu iletti ve WCK'nin Gazze'deki insanlara yaptığı inanılmaz katkının fark edilmesinin önemine vurgu yaptı. Başkan, ayrıca insani yardım görevlilerinin korunması gerektiğini İsrail'e açık bir şekilde ileteceğini de dile getirdi" diye konuştu.

Beyaz Saray, İsrail'in saldırısında World Central Kitchen (WCK) adlı uluslararası yardım kuruluşu çalışanlarının öldürülmesinden dolayı "öfkeli" olduklarını ve olayın kapsamlı şekilde soruşturulmasını beklediklerini açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, günlük basın brifinginde, İsrail saldırısına uğrayan WCK çalışanlarıyla ilgili gündemi değerlendirdi.

Kirby, saldırıya ilişkin büyük üzüntü duyduklarını belirterek, "Dün, İsrail hava saldırısında WCK'den çok sayıda insani yardım görevlisinin öldürüldüğünü öğrenmekten ötürü öfkeliyiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına en derin taziyelerimizi sunuyoruz." ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun olayla ilgili açıklamasını ve başlatılan soruşturmayı takip ettiklerini aktaran Kirby, "Daha kapsamlı bir soruşturmanın hızlıca yapılmasını, bulguların kamuoyu ile paylaşılmasını ve faillerin sorumlu tutulmasını bekliyoruz." dedi.

Gazze'deki İsrail saldırılarında 200'den fazla insani yardım görevlisinin öldürüldüğünü kaydeden Kirby, "ABD, insani yardım çalışanlarının güvenliğini sağlama konusunda daha fazlasını yapması için İsrail'e baskı yapmaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere’den tepki

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptıkları telefon görüşmesinde, aralarında 3 İngiltere vatandaşının da bulunduğu World Central Kitchen (WCK) yardım gönüllülerinin, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında hayatını kaybetmesini ele aldı.

İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamaya göre, Sunak, Gazze'de dün yapılan hava saldırısında, 3 İngilizin de aralarında bulunduğu WCK yardım gönüllülerinin öldürülmesiyle dehşete düştüğünü, şeffaf ve bağımsız bir soruşturma yürütülmesi talebini dile getirdi.

Başbakan (Sunak), Gazze'de çok fazla yardım görevlisi ile sivilin hayatını kaybettiğini, durumun giderek daha dayanılmaz hale geldiğini söyledi.

Görüşmede, İngiltere'nin İsrail'den talepleri de sıralandı.

İngiltere, İsrail'den insani yardımlara uyguladığı engellemeleri sona erdirmesini, Birleşmiş Milletler (BM) ve yardım kuruluşlarıyla gerginliğe son verilmesini, hastaneler ve su şebekesi gibi sivil altyapının korunması ve tamir edilmesi için acil adımlar atmasını istedi.

Başbakan (Sunak), "İsrail'in Hamas'ı mağlup etme yönündeki haklı amacına, Gazze'de bir insani felaketin yaşanmasına izin vererek ulaşılamayacağını" kaydetti.

Norveç, İsrail ordusunun Gazze'deki Şifa Hastanesi'ni "yıkmasını" kınadı

Norveç Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Gazze kentindeki Şifa Hastanesi'ne baskın düzenlemesini ve hastaneyi yıkarak oradan ayrılmasını kınadığını bildirdi.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Şifa Hastanesi'nin "yıkılmasıyla" ilgili yazılı açıklama yaptı.

Hastanenin, İsrail ordusunca "yıkılmasını" kınadığını belirten Eide, "Şifa, Gazze'deki ana hastane olmuştur. Gelen raporlara göre, tahribatın sonucunda yüzlerce insan hayatını kaybetti ve maddi hasar çok büyük." ifadesini kullandı.

Uluslararası insancıl hukuk kapsamında sağlık hizmetlerinin, yaralıların ve hastaların korunmasının temel bir yükümlülük olduğuna dikkati çeken Eide, "Sınır Tanımayan Doktorlara (MSF) göre, Şifa Hastanesi tahrip olmuş ve tamamen kullanımdan çıkmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Eide, Filistin nüfusunun büyük çoğunluğunun söz konusu hastaneye muhtaç olduğuna işaret ederek, hastanedeki 12 hastanın askeri operasyon sırasında yetersiz beslenme ve tedavi eksikliği nedeniyle hayatını kaybettiği yönündeki raporların "korkunç" olduğunu kaydetti.

Dünya Merkezi Mutfağı (World Central Kitchen-WCK) çalışanlarına yönelik düzenlenen saldırıyı kınayan Eide, bunun "kabul edilemez" olduğu yorumunu yaptı.

Eide, şunları kaydetti:

"İsrail'in Gazze'deki şiddetli ve kapsamlı askeri operasyonları, çocuklar, hastalar ve yardım görevlileri de dahil sivil halk için büyük acılara neden oldu. Norveç, savaşın bir kısmının uluslararası hukuka uygun olmadığını açıkça ifade etmiştir. Gazze, yoğun şekilde bombalanmıştır ve halk tamamen insani yardıma muhtaç durumdadır."

İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan kınama

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail'in saldırısında Gazze'de insani yardım çalışmaları yapan World Central Kitchen (WCK) çalışanlarının öldürülmesini kınadı.

İİT, Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan WCK'nin Gazze'de İsrail'in saldırısında 7 çalışanının öldürülmesine tepki gösterdiği bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, Gazze'de uluslararası yardım örgütleri çalışanlarına yönelik saldırılar, "İsrail'in uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ilgili kararlarını ihlal eden suçlar zincirinin devamı" olarak nitelendirildi.

Uluslararası topluma, İsrail'in evrensel insancıl hukuka saygı duyması için gerekli baskıları yapması çağrısında bulunulan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının derhal durdurulması istendi.

Açıklamada, uluslararası toplum ayrıca, İsrail saldırıları altındaki Gazze'de sivillerin korunması ve insani yardımların ulaştırılmasını sağlamaya davet edildi.