İstanbul, düzensiz göçmene kapatıldı

İstanbul genelinde 10 ilçede uygulanan yabancılara oturum izni verilmemesi uygulaması 39 ilçeye yayıldı. Evini kiraya verip, otelinde kaçak barındıranlara da para ve ruhsat iptali cezasının yanısıra hapis cezası da sürüyor

İstanbul, düzensiz göçmene kapatıldı

2022 yılı resmi verilerine göre Türkiye’de 5 milyon 400 bin yabancı yaşıyor. Gayrı resmi rakamlar ise en az 7 milyon göçmen ve yabancının yaşadığını gösteriyor.

İstanbul, 1 milyon 294 bin yabancıyla başı çekerken alınan yeni kararla İstanbul’da artık zorunlu haller dışında yabancılara “oturum” izni durduruldu.

Resmi nüfusu 15 milyon 908 bin, dinamik nüfusu ise 20 milyon olarak tahmin edilen İstanbul’da Ekim 2022 itibariyle İçişleri Bakanlığı’nca 10 ilçede uygulamaya konulan yabancı şahıslara oturum izni verilmemesi uygulaması, geçtiğimiz Mart ayında bakanlıkça 39 ilçeye kaydırıldı.

Milliyet’in haberine göre can güvenliği, sağlık, eğitim ve uluslararası ticaretten kaynaklı hak gibi zorunlu hallerin haricinde oturum izninin durdurulduğu kentte, 7 Ekim 2022 tarihinde bakanlıkça alınan kararla yabancılara ikamet izinleri ikinci bir karara kadar verilmeyecek.

Resmi nüfusunun yaklaşık 8’de birinin (2 milyon 174 bin 766) kendi kütüğüne kayıtlı olduğu İstanbul’da, gayrimenkul edinimiyle vatandaşlık kazanan yabancıların haricinde İl Göç İdaresi’nin bir yıl önceki rakamlarına göre şehirde yaşayan 1 milyon 294 bin 124 yabancı da nüfusun yüzde 8’ine tekamül ediyor.

İstanbul’un yabancı nüfusu içerisinde yine resmi rakamlara göre 535 bin 25 kişiyle Suriyeliler başı çekiyor.