Erbil Kalesi’nde kafe ve restoranlar açılacak

Erbil Valis, 6 bin yıllık Erbil Kalesi’nin iç kısımlarında kafe ve restoranların açılacağı bilgisini verdi.

Erbil Kalesi’nde kafe ve restoranlar açılacak

Erbil Valisi Omid Xoşnav, Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada kalenin iç kısımlarında değişikliklere gidileceğini, kalenin yenilenmesi için 135 bin dolar kaynak ayırdıklarını belirtti.

Yeraltı elektrik hatları aracılığıyla kaleye elektrik sağlanacağını aktaran Xoxnav, “Kalenin ana caddesinin yenilenmesi için çalışmalar sürüyor” dedi.

Xoşnav açıklamasında “Erbil’in kalbinin turistik bir yer olması adına yakın gelecekte kafeler ve restoranlar açılacak” bilgisine de yer verdi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), “Dünyada yaşamın kesintisiz devam ettiği en eski mekan” olarak tanımladığı ve 2014’te Dünya Mirası Listesi'ne alanın Erbil Kalesi’ndeki restorasyon çalışmaları 2009’da başlatılmıştı.

Yaklaşık 6 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Erbil Kalesi içindeki arkeolojik çalışmalara göre tarihi mekan, Mezopotamya'daki ilk şehirleşmenin merkezlerden birisi kabul ediliyor.

Günümüze kadar ayakta kalabilen kale, Asuri İmparatorluğunun önemli siyasi ve dini merkezi olarak biliniyor.

102 bin 190 metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilen kalede 490 bina bulunuyor.

UNESCO'ya göre kale içindeki yerleşim alanı farklı dönemlerde "Irbilum, Urbilum, Urbel, Arbail, Arbira, Arbela" isimleriyle de anıldı.