Neçirvan Barzani'den itiraf: Raperin'den sonraki en zorlu süreçti

Neçirvan Barzani'den itiraf: Raperin'den sonraki en zorlu süreçti

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “Kürdistan’ı zor süreçten kurtarmak için Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve kabine üyeleriyle birlikte çalıştık” dedi. 

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bugün Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin sekizinci kabinesinde görevli Bakanlarıyla bir araya geldi.

Barzani, “1991 yılındaki Raperin’den sonra son dört yıl en zorlu dönem oldu. Birlik olmasaydık süreçten başarı ile çıkamazdık” ifadelerini kullandı.

Neçirvan Barzani, Başbakanlık yaptığı kabinede zorlu süreçte kendisiyle birlikte çalıştığı ve desteklediği için Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani'ye özellikle teşekkür etmek istediğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’yi sevgili bir kardeş olarak tanımlayan Barzani, yeni kabinede de Başbakan Yardımcısı olarak aday gösterilmesinden dolayı kendisini kutladı.

Başkan Barzani, şöyle devam etti:

“Kek Kubad her yönüyle vefakarlık yaptı. Üzerindeki baskılara rağmen kurumlardaki reformlar için çaba gösterdi. Hükümetteki reformlarda şeffafiyet, petrol, bayometri ve maliye bakanlığındaki reformlar gibi konularda önemli rol oynadı.

Sekizinci kabinenin çalışmalarına değinen Başkan Barzani, “2014’ün başında petrol ihracatı bahanesi ile Kürdistan’ın bütçesi kesildi ve maalesef ciddi bir kriz başladı. Daha sonra 2 milyona yakın göçzedenin gelmesi, petrol fiyatlarının düşmesi, IŞİD savaşı ile birlikte IŞİD’in Kürdistan Bölgesi ile bin 100 kilometre sınırı oluşması da krizi arttırdı.

Kürdistan Bölgesi 1991 yılından sonraki en zorlu süreciydi. Kürdistan Bölgesi daha önce siyasi, ekonomik ve askeri olarak böyle zorlu bir süreçten geçmemişti.”

Barzani, zorlu süreci halkın anlayışı ve hükümet kabinesinin birlik içinde çalışması ile atlattıklarını ifade etti.

Sekizinci kabinedeki en zorlu kararın kendisi ve yardımcısı Kubad Talabani için de maaşların eksik ödenmesinin olduğunu belirten Barzani, sözlerine şunları ekledi:

“Memur ve vatandaşların anlayışı sayesinde zorlu süreçten kurtulduk. Bu anlayış olmasaydı kesinlikle bu süreci atlatamazdık. Daha sonra maaşlar düzeldi ve Allah’a şükür bir kaç aydır maaşlar tam ödeniyor. Sıkıntılı günlerin tekrarlanmamasını umut ediyorum. Kabine üyelerine zorlu süreçte birlikte çalıştığımız için teşekkür ediyorum. Maliye Bakanı Rebaz Hemilan’a da çalışmalarından dolayı özellikle teşekkür ediyorum.”

Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Barzani, sorunların anayasaya göre çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Barzani, “Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'nin Irak Anayasası'na göre federal bir bölge olduğunu kabul etmesi ve ona göre davranması gerekir” diye konuştu.

Barzani ayrıca, yeni hükümet kabinesini her yönüyle destekleyeceğini ifade etti.