İsveç, ateşe verilen Bağdat Büyükelçiliğini kapattı

İsveç Dışişleri Bakanlığı, “güvenlik” nedeniyle ülkesinin Bağdat Büyükelçiliğini geçici bir süre kapatıldığını açıkladı.

İsveç, ateşe verilen Bağdat Büyükelçiliğini kapattı

İsveç Dışişleri Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, büyükelçilik personelinin Bağdat'tan Stockholm'e nakledildiğini duyurdu. Açıklamada  "Güvenlik önceliğimiz; tüm elçilik personeli İsveç'e geldi” ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

İsveç'in başkenti Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika, Kurban Bayramı'nın birinci gününde Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yakmıştı. Momika’nın bugün de Kuran-ı Kerim’i Irak büyükelçiliği önünde ayaklar altına alacağı bir eylemi daha gerçekleştireceğini açıklanması gösterilerin yeniden alevlenmesine neden oldu.

Bağdat’ta Sadr Hareketi yanlıları, Kur’an-ı Kerim’e yönelik gerçekleştirileceği beklenen eyleme karşı gece geç saatlerde İsveç Büyükelçiliğini basarak binanın bazı bölümlerini ateşe vermişti.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Bilstorm, ülkesinin Bağdat'taki büyükelçiliğine düzenlenen saldırıyı kınadı ve "Olanlar kabul edilemez ve hükümet saldırıları şiddetle kınıyor” demişti.

Irak hükümeti, ülkesindeki İsveç Büyükelçiliğinin yakılmasını kınarken, Kur’an-ı Kerim’e yönelik eylemlerin sürmesi halinde İsveç ile ilişkileri de keseceğini bildirmiş ardından da İsveç Büyükelçisi Jessica Svardstrom'a ülkeden ayrılması gerektiğini iletmişti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Dışişleri Bakanlığı’na ayrıca Irak’ın İsveç Büyükelçiliği Maslahatgüzarını da geri çekmesi yönünde talimat verdi.