Kur’an yakma olaylarının ardından Stockholm ‘Yaşanabilir Şehirler’ listesinde 22 basamak geriledi

İsveç’in başkenti Stockholm, Kur'an-ı Kerim'in yakılması olaylarından sonra yaşam kalitesi açısından dünyanın en iyi şehirleri listesinde 22 sıra gerileyerek 43’üncü sıraya düştü.

Kur’an yakma olaylarının ardından Stockholm ‘Yaşanabilir Şehirler’ listesinde 22 basamak geriledi

The Economist'in analiz bölümü Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından 173 şehrin verilerine bakılarak yıllık hazırlanan yaşanabilirlik endeksinde, Avusturya'nın başkenti Viyana, 2023'te de dünyanın en yaşanabilir şehri unvanını korudu.

The Economist'in haberine göre, bu sene en yaşanabilir on şehrin sıralaması Viyana (Avusturya), Kopenhag (Danimarka), Melbourne (Avustralya), Sidney (Avustralya), Vancouver (Kanada), Zürih (İsviçre), Calgary (Kanada), Cenevre (İsviçre), Toronto (Kanada), Osaka (Japonya) şeklinde oldu.

Listedeki ülkelerin, geçen yıl yüzde 73,2 olan yaşanabilirlik oranının bu sene 76,2'ye yükselmesi, dünya genelinde yaşam standartlarının iyileştiğinin habercisi olarak yorumlandı.

İstikrar, eğitim, sağlık ve kültür gibi faktörlerin baz alındığı listede, Kur’an-ı Kerim yakma eylemleri ile gündeme gelen İsveç’in başkenti Stockholm bu yılki listede tam 22 basamak gerileyerek 43. sıraya düştü.

The Economist'e göre, Stockholm en çok iç karışıklık ve suç içeren "istikrar" kategorisinde kaybediyor. Bu kategoride, analiz birimi aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Stockholm'de ve İsveç'in diğer bazı şehirlerinde Kur’an'ı yakmasına işaret ediyor.

Yine 28 Haziran'da Stockholm’de Iraklı Salwan Momika, Kur'an-ı Kerim yakmış ve bu durum dünya çapında tepkiye neden olmuştu.