İsveç heyeti Ankara'da | Gündem iadeler

Türkiye Adalet Bakanlığı ile İsveç Adalet Bakanlığı yetkilileri arasında suçluların iadesine ilişkin görüşmeler Ankara'da başladı.

İsveç heyeti Ankara'da | Gündem iadeler

İsveçli heyet, Türkiye Adalet Bakanlığı yetkilileri ile birlikte Ankara'da bir araya geldi.

Görüşmelerde Adalet Bakanlığı heyetine Türkiye Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Kasım Çiçek başkanlık edecek.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine, bu ülkelerin “teröre destek verdikleri” iddiasıyla karşı çıkmıştı.

Ardından yapılan müzakerelerde bu ülkeler “örgüt bağlantısı bulunan şahısların” faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt etmişlerdi.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi’nde imzalanan mutabakat çerçevesinde ilk toplantı, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yapılmıştı.

Öte yandan Türkiye'nin iade taleplerine henüz olumlu yanıt verilmedi.

İsveç, Türkiye’ye yönelik ambargoyu kaldırmıştı

İsveç, geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye fiili silah ambargosunu kaldırdığını açıklama.

İsveç Stratejik Ürünler Müfettişliği (ISP) tarafından yapılan açıklamada, 2019'dan bu yana yürürlükte olan yasağın tersine çevrildiği ve Türkiye'ye askeri teçhizat ihracatı için izin verileceği duyurulmuştu.

2019 yılının ekim ayında Türkiye'nin Rojava’ya sınır ötesi operasyon düzenlemesinin ardından Dışişleri Bakanı Ann Linde, bu operasyonun uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtmiş ve  15 Ekim 2019'da ISP, Türkiye'ye silah satışlarına verilen lisansların iptal edildiğini açıklamıştı.