Joe Biden’a ait yeni 'Gizli Belgeler' bulundu

ABD Başkanı Joe Biden’ın başkan yardımcılığı dönemine ait gizli belgelerin bir dönem ofis olarak kullandığı Washington’daki bir düşünce kuruluşunda bulunmasının ardından, bu sefer de başka bir yerde yine Biden’a ait yeni gizli belgeler bulundu.

Joe Biden’a ait yeni 'Gizli Belgeler' bulundu

ABD basını, Biden’ın yardımcılarının düşünce kuruluşundaki ofisinde ortaya çıkan belgelerin ardından, farklı yerleri kontrol ettiklerini ve aradıkları yerlerden birinde yeni gizli belgeler bulduklarını duyurdu.

VOA'nın NBC haber kanalından aktardığına göre, yeni belgelerin nerede ve ne zaman bulunduğunun, sayısının ve gizlilik sınıflandırılmasının belli olmadığı belirtildi.

Brifing talebi

İstihbarat Komisyonu'nun Demokrat başkanı Senatör Mark Warner önceki gün yaptığı açıklamada, bulunan ilk belgelerle ilgili brifing talep ettiğini söyledi.

Komisyonun Cumhuriyetçi başkan yardımcısı Senatör Marco Rubio'nun sözcüsü ise, Rubio ve Warner'ın Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines'e mektup yazarak gizli belgelere erişim talebinde bulunduklarını kaydetti.

Ukrayna, İran ve İngiltere ile ilgili bilgilendirme notları

Bulunan ilk grup belgenin gizlilik seviyesi belirsizliğini korurken, Amerikan basını belgelerde ABD istihbarat birimlerinin Ukrayna, İran ve İngiltere’yle ilgili bilgilendirme notlarının bulunduğunu aktarmıştı. Belgeler, ABD’deki ara seçimlerden önce 2 Kasım’da bulunmuş ancak konu basına bu hafta yansımıştı.

Biden’ın Washington’da bir dönem ofis olarak kullandığı Pen Biden Merkezi’nde bulunan gizli belgeler Ulusal Arşivlere teslim edilmişti. ABD Başkanı, Penn Biden Merkezi'ni 2017 yılı ortasından 2020 yılının başına kadar başkanlık kampanyası için çalışma ofisi olarak kullanmıştı. Biden 2009-2017 yıllarında eski Başkan Barack Obama'nın yardımcılığını yapmıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’daki konutu Mar-a-Lago’da da çok sayıda gizli belge olduğu ortaya çıkmış, Trump’ın ekibi konutta bulunan gizli belgelerin devlete teslim edilmesi taleplerine aylarca meydan okumuştu.