Paşinyan Ermeni halkını cephede savaşmaya çağırdı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşiyan, Dağlık Karabağ konusunda "diplomatik çözümün mümkün olmadığını” belirterek, “Tek yapmamız gereken, halkımızın hakları için tereddüt etmeden sonuna kadar savaşmak” dedi. Paşinyan'ın açıklamalarına Azerbaycan'dan tepki gecikmedi.

Paşinyan Ermeni halkını cephede savaşmaya çağırdı

Paşinyan Facebook üzerinden yayınladığı video mesajında, “Dağlık Karabağ’ı korumak Ermeni halkının hakkını korumak demektir. Karabağ olmadan Ermenistan olmaz” dedi.

Ermenistan Kamu Radyosu’nun aktardığına göre Paşinyan, "Karabağ sorununun şu anda ve uzun bir süre için diplomatik bir çözüme sahip olamayacağını itiraf etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

“Tek yapmamız gereken, halkımızın hakları için tereddüt etmeden sonuna kadar savaşmak” diyen Paşinyan, halkı cephede gönüllü savaşmaya çağırdı.

Paşinyan, “Ne olursa olsun, halkımızın hakları için savaşmalıyız. Bugün, Azerbaycan’ın yaklaşımı dikkate alındığında, savaşmak, silahlanmak ve vatanı korumaktan başka yolumuz yoktur” diye konuştu.

Azerbaycan’ın Karabağ’ın kendilerine teslim edilmesinden başka hiçbir seçeneği kabul etmediğini vurgulayan Ermenistan Başbakanı, tüm belediye başkanlarını, köy başkanlarını, tüm yerel özyönetim organlarının başkanlarını halka liderlik etmeye ve onları gönüllü müfrezeler kurmaya çağırdı.

Nikol Paşinyan, “Bugün artık savaş alanında Ermeni halkının zaferini yaratabilecek efsanelerimiz var. Mümkün olan her şeyi yapıyorlar, fakat biz de onların yanında durmalıyız. Cephedeki gönüllülerin ve subayların çoğu şehit düştü, onların yerini almak gerekiyor. Hedefimiz olan zafer için, savaş için, bugün ayağa kalkması ve silahlanması gereken kişi sensin” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan’dan Paşinyan’a tepki

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev ise Paşinyan'ın "vatandaşları cepheye çağırması"nın ve "sorunun diplomatik çözümü yoktur" şeklindeki açıklamasına yazılı açıklama yayımlayarak tepki gösterdi.

Hacıyev, Paşinyan'ın sözlerini uluslararası toplumun diplomatik girişimlerine "saygısızlık" olarak nitelendirdi.

Bu açıklama ile Ermenistan'ın sorunu müzakereler yoluyla çözme taraftarı olmadığının bir kez daha ortaya konulduğunu belirten Hacıyev, Erivan yönetiminin Azerbaycan topraklarını “işgal altında tutmayı” sürdürmeyi amaçladığını kaydetti.

Hacıyev, "Erivan yönetiminin sorunun barış yoluyla çözülmesine ilişkin daha önceki açıklamalarının iki yüzlülükten başka bir şey olmadığını bir kez daha kanıtladı" dedi.

Paşinyan'ın "sorumsuzca ve siyasi hırsları uğruna" tüm sivil yetkilileri ve sivilleri silaha sarılmaya çağırdığını ifade eden Hacıyev, "Ermenistan'ın bu resmi tutumu, insani ateşkesi kimin ihlal ettiğini kanıtlamakta ve bölgedeki durumu daha da gerginleştirmeye hizmet etmektedir" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'ın sorunun çözümünde yapıcı bir tutuma sahip olduğunu belirten Hacıyev, şunları kaydetti:

"Uluslararası toplum, özellikle Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanı ülkeler, Erivan yönetiminin bu açıklamasından sonuç çıkarmalıdır. Paşinyan'ın bu açıklaması, uluslararası toplumun çatışmayı diplomatik olarak çözmek için attığı adımlara da saygısızlık niteliği taşımaktadır. Azerbaycan, sorunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları temelindeki mevcut yol haritasına uygun olarak müzakereler yoluyla çözümünü desteklemektedir."