Kars'ta eriyen karlar sele neden oldu!

Kars'ta karların erimesi sonucu Aydınlıkevler Mahallesi'nde bazı ev ve ahırlar su altında kaldı. Sel riskinin devam ettiği bölgede mahsur kalan vatandaşlar kurtarma ekipleri tarafından güvenli yerlere taşındı. Valilik, taşkın riskinin devam ettiği yönünde uyarıda bulundu.

Kars'ta eriyen karlar sele neden oldu!

Kent genelinde havaların aniden ısınması karların hızla erimesine yol açtı. Ortasından geçen su kanalı kar sularıyla dolup taşan Aydınlıkevler Mahallesi'nde, dün gece su basan çok sayıda ev ve ahırda tahliye çalışması yapıldı.

Yardım ekipleri, evlerinde mahsur kalan yaklaşık 30 kişinin kurtarılması, bazı hayvanların da tahliye edilmesi sonrası çalışmalarına ara verdi.

Karların erimeye devam etmesi yüzünden suların yükselişini sürdürdüğü mahallede sabah saatlerinde iş makineleri desteğinde yeniden çalışma başlatıldı.

İtfaiye ekipleri, bu çerçevede Sevgi Sokak'taki bir ahırda mahsur kalan Sezgin Dağdelen'e ait yaklaşık 35 büyükbaş hayvanı tek tek kurtardı.

Hayvanlarının kurtarılmasının sevincini yaşayan Dağdelen, "Hayvanlarımız iki gündür ahırda mahsur kalmıştı. İtfaiye ekipleri gelip ahırdan tek tek kurtardı. Kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

Bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamazken, bazıları da kısmen su dolmasına rağmen ayrılmadıkları evlerinin çatılarında bekleyişlerini sürdürdü.

Ekipler bir taraftan vidanjörlerle ev ve ahırlardan su tahliyesi yaparken bir yandan da iş makineleri ile ev ile ahırlara yeniden su dolmaması için suyun akış yönüne göre evlerin yakınlarında setler oluşturuyor.

Bazı vatandaşlar da kendi imkanlarıyla evlerinin giriş kısımlarına toprak dolu torbalar koyup setler oluşturdu.

5'i çocuk 10 kişi daha tahliye edildi

Dün meydana gelen taşkında evlerinden çıkmak istemeyen iki aile, suların yükselmesiyle ekiplerden yardım istedi. Vatandaşları evlerinden almaya giden iş makinesi, çamur ve bataklık nedeniyle ilerleyemedi.

Bunun üzerine başka bir iş makinesi gönderildi. AFAD ve itfaiye ekipleri vatandaşları kepçe yardımıyla tahliye etti. Kepçenin kovasına alınan vatandaşlar güvenli bölgeye getirildi. Tahliye edilen 5'i çocuk 10 kişi Kars Öğretmen Evi'ne yerleştirildi. Halka gıda kolileri dağıtıldı.

Valilik uyardı: Risk devam ediyor

Kars Valiliği de havaların ısınmasıyla oluşabilecek sel, taşkın, heyelan, kaya düşmesi ve çığ olaylarına karşı uyarıda bulundu. Valilikten yapılan açıklamada, hava sıcaklığın bölgede mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bildirildi.

Açıklamada, "Bölgemizde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle, sel, su taşkını, heyelan, çığ gibi riskler devam ediyor. Meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.