KDP: PKK’nin amaç ve kasıtlarını çok iyi anlıyoruz

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Amedi’de Peşmerge’ye yönelik saldırıya ilişkin, “PKK, bilerek ve kasıtlı olarak Türkiye ile savaşını Kürdistan Bölgesi topraklarına taşıyıp, tasarlanmış bir şekilde bölgeleri Türkiye ordusuna bırakmıştır” açıklamasını yaptı.

KDP: PKK’nin amaç ve kasıtlarını çok iyi anlıyoruz

KDP Politbürusu, yaptığı yazılı açıklamada, PKK'lilerce Dohuk'ta Peşmerge güçlerine yapılan ve 5 Peşmergenin şehit düşmesi, 7 Peşmergenin de yaralanması ile sonuçlanan saldırıyı, Kürdistan Bölgesi topraklarına, egemenliğine ve halkına karşı yapılmış bir taciz olarak nitelendirildi.

“PKK’nin amaç ve meramını çok iyi anlıyoruz” denilen açıklama şöyle:

“PKK milisleri, bir kez daha son 30 yıldır sürdürdükleri savaş politikalarında, Kandil’in şüpheli elebaşlarının emri ile, ellerini Kürdistan Peşmerge’lerinin kanına bulaştırmışlardır. Kürdistan Bölgesi topraklarındaki Metina Dağı’nda Peşmerge’ye düzenledikleri ani saldırı sonucunda 5 Peşmerge şehit düşmüş, 7’si de yaralanmıştır.

Değerli Kürdistan halkı

PKK ve elebaşlarıyla uzun tecrübelerimizden PKK’nin amaç ve kasıtlarını çok iyi anlıyoruz. Bunu birkaç kez kendilerine de açıkça ilettik. PKK milislerinin yıllardır Kürdistan Bölgesi topraklarında yaptıkları sadece Kürt halkının düşmanlarının çıkarındır. O düşmanlar ki bırakalım Kürdistan halkının iyiliğini istememelerini, yok etmek için fırsat kolluyorlar.

Ancak maalesef PKK’nin başları bugün Kürdistan halkının beklentilerinin ve kendi propagandalarının aksine, Kürdistan Bölgesi’nin hassas durumunu ve halkın yaşamını gözetmedikleri gibi, dış emellerin uygulayıcısı haline gelmiş, bölgesel devletlere hazır tepside bahane sunarak  arzu ettikleri zaman Kürdistan Bölgesi’ne karşı baskılarını arttırıp sınırlarını ve egemenliğini ihlal edebilsin diye bahane olmuşlardır. Bununla birlikte, Kürdistan Bölgesi’nin alacağı her darbe tüm Kürdistanlılar ve nerede olursa olsun her Kürt için büyük bir felakete dönüşüyor.

“PKK, işgalci gibi davranıyor”

Devamlı savaşa davetiye çıkarma, dış orduları çekip Kürdistan Bölgesi’ne karşı ihlallerde bulunmanın dışında, PKK milisleri ve başları kaçıp Kürdistan Bölgesi topraklarına sığındıkları günden bu yana, bir mülteci ve misafir gibi davranmak bir yana, ev sahibi gibi de değil, Kürdistan köylüleri ve çiftçilerine karşı tam bir işgalci gibi davranmıştır.

Kürdistan’da çocuk kaçırıyor askeri eğitim vererek silahlandırıyorlar. PKK, Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgeler boyunca, Hanekin’den Şengal’e kadar, Kürdistan Bölgesi halkına karşıtlık yapan, zaman zaman Erbil’e roket saldırılarında bulunan güç, takım ve milislerin dost ve müttefikliğini yapmaktadır. Yine onların yardımıyla da Şengal Anlaşması’nın uygulanması, bölgenin yeniden inşası ve halkın evlerine dönmesinin önündeki en büyük engel olmuşlardır.

“PKK, Kürdistan Bölgesi’nin anayasal statüsünü bozmaya çabalıyor”

1991 Ayaklanmasının ardından, Baas rejimi tarafından göçe zorlanan köylüler geleceğe umutla bakarak duygu dolu hislerle köylerine döndüler. Ancak PKK, yüzlerce sınır köyün ahalisinin bir kez daha kendi topraklarından göç etmesine sebep oldu. PKK haksız yere Kürdistan çiftçilerinden vergi almakla da kalmayıp, sistematik olarak Kürdistan Bölgesi’nin anayasal statüsünü bozmaya çabalıyor.

2014 yılında IŞİD’in Kürdistan’a saldırdığında, Peşmergeler sınır bölgelerinden IŞİD ile savaşın yaşandığı cephelere yöneldi. PKK bu durumu fırsat bilerek adım adım köylerin içine girdi. Peşmerge güçleri IŞİD savaşında başarılı olup, Kürdistan üzerindeki tehditleri gözle görülür şekilde azaltınca, sınır bölgelerindeki yerlerine döndü. PKK ise kendini ev sahibi, Peşmerge ve Kürdistan halkını da yabancı gibi görmeye başladı! Bu nedenle sık sık yüzleri kızarmadan Peşmergenin IŞİD savaşı ile meşgul olduğu sırada işgal ettikleri bölgelere gitmemesi yönünde açıklama yapıyorlar.

 “PKK Kürdistan Hükümeti’ne itibar etmiyor”

PKK hiçbir zaman Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne ve kurumlarına itibar etmemiş, Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğine saygı duymamıştır. Kanunlara da itibar etmemiştir. Aksine hükümetin ve kurumların sabrını en kötü şekilde suiistimal etmiştir.

PKK, bilerek ve kasıtlı olarak Türkiye ile savaşını Kürdistan Bölgesi topraklarına taşıyıp, tasarlanmış bir şekilde savaşarak, bölgeleri Türkiye ordusuna bırakmaktadır. Böylelikle topraklarımızın işgal edilmesine, Kürdistan Bölgesi üzerinde baskıların artmasına ön ayak olmuştur.

 “Dünkü saldırı Kürdistan Bölgesi halkına karşı yapılan bir tacizdir”

PKK’nin dün Peşmerge’ye yönelik yaptığı tacizi, Kürdistan Bölgesi topraklarının tamamına, egemenliğine ve halkına karşı yapıldığını varsayıyoruz. Bu sebeple Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm güç ve siyasi tarafların birlik ve beraberlik içinde, PKK başlarının uygulayıcısı olduğu bu büyük plana karşı durması gerektiğini ifade ediyor, Irak federal Hükümeti’nin de rol ve görevlerini yerine getirmesi çağrısında bulunuyoruz.”

Ne olmuştu?

Amedi ilçesi kırsalında bulunan Metina Dağı bölgesine giden Peşmerge Güçleri konvoyu PKK’lilerin pususuna düşmüştü.

Açılan ateş sonucu Hejar Subhi Amedi (35), İmad Maruf (36), Qaid Reşit Kelekçi (35), Karwan Tofiq Dinarteyi (34), Nezwar Abdulrahman (44) isimli 5 Peşmerge şehit düşmüş, 7 Peşmerge de yaralanmıştı.

Saldırı, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Başbakanlık, Peşmerge Bakanlığı başta olmak Iraklı makamlarca da kınanmıştı. /Rudaw