KDP Politbüro Üyesi Zebari: Federal Mahkemenin Halbusi kararı çok yanlıştı

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Üyesi Hoşyar Zebari, Federal Mahkemenin Muhammed el- Halbusi'yi görevden alma yönündeki son kararının Irak'ta kutuplaşma yaratacağını belirterek, kararın hukuka aykırı ve yanlış olduğunu söyledi.

KDP Politbüro Üyesi Zebari: Federal Mahkemenin Halbusi kararı çok yanlıştı
Hoşyar Zebari, 4. Orta Doğu Barış ve Güvenlik Forumu (MEPS2023) kapsamında bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi.
 
Zebari, 7 Ekim’den itibaren İsrail ile Hamas arasında yaşanan savaşın önceki savaşlardan çok farklı ve yıkıcı olduğunu vurgulayarak, “Şu anda yaşananlar çok farklı, tepkiler ve sonuçlar çok kötü, her açıdan geçmiştekiyle aynı değil.” dedi.
 
İsrail ile Hamas arasındaki savaşın genişleyeceğini düşündüğünü söyleyen Zebari, “çatışmaların bölgesel bir çatışmaya dönüşeceği” değerlendirmesinde bulundu.
 
Hoşyar Zebari, “Kürdistan Bölgesi de bu gelişmelerden uzak değil, Kürdistan Bölgesi'nin birliğini korumalı, Irak ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkileri geliştirmeliyiz ki, istenmeyen her türlü duruma hazırlıklı olalım.” diye konuştu.
 
Irak Yüksek Federal Mahkemesinin Muhammed el-Halbusi’nin görevden alınmasına yönelik kararına da değinen Zebari, şu ifadeleri kullandı:
 
“Federal Mahkemenin Halbusi’nin görevden alınmasına yönelik son kararının eşi benzeri görülmemiş, bu Irak’ta kutuplaşma ve sorun yaratacak. Gerçekten haksızlıktı, hukuka aykırıydı, kurumların zayıflığını, kurumların bu dönemdeki acizliğini gösteriyor. Bir kaç seçime doğru gidiyoruz, bölgede durum iyi değil, bu karar şu anda iyi değil, çok yanlış, bir şeyler ters gitmiş olmalı.”