Şengal'de Toplu mezarlarda bulunan 57 kişinin kemikleri özel bir törenle defnedilecek

IŞİD tarafından katledilerek toplu mezarlara gömülen Ezidilerin yeniden defnedilmesi için dün, Şengal'deki Hardan köyünde onlarca mezar kazıldı. Toplu mezarlarda bulunan 57 kişiye ait kemiklerin bu ayın sonunda özel bir törenle defnedilmesi planlanıyor.

Şengal'de Toplu mezarlarda bulunan 57 kişinin kemikleri özel bir törenle defnedilecek
Hardan köyü, Şengal ve Telafer'den Suriye'ye giden ana yol üzerinde yer alıyor. Burası 2014 yılında Ezidi topluluğa karşı IŞİD’in ağır suçlar işlendiği ve pek çok Ezidinin öldürüldüğü yer.
 
Rûdaw'ın ajansının haberine göre yeni kazılmış mezarların bulunduğu bölgeden, kimlikleri tespit edilen cenaze kalıntılarının tümü 18 ila 80 yaşları arasındaki erkeklere ait.
 
Şengal yerel makamlarından elde edilen bilgilere göre, Hardan köyünde IŞİD tarafından esir alınan 366 kişinin yarısından fazlası kurtarıldı ancak bunlardan 132’nin akıbeti hala bilinmiyor.
 
Radikal İslamcı örgüt IŞİD, 2014 yılında Irak ve Suriye'de birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdi. Örgüt, Ezidilerin merkezi olan Şengal'i de istila ederek Ezidilere karşı soykırım gerçekleştirdi ve yaklaşık 5.000 Ezidi erkeği öldürdü. Bunların bir kısmı toplu mezarlara gömüldü. 8-9 yaşındaki kız çocuklarının aralarında bulunduğu yaklaşık 7 bin kadın köleleştirildi.
 
Şengal'de toplu mezarların açılmasına 2019 yılında başlandı. Kazılar koronavirüs salgını sırasında durduruldu, ancak Ekim 2020'de yeniden başladı.
 
Kazılar, Irak hükümeti tarafından Kürdistan Bölgesi ile koordineli olarak gerçekleştiriliyor ve Birleşmiş Milletler IŞİD Tarafından İşlenen Suçların Hesap Verilebilirliğini Destekleme Soruşturma Ekibi (UNITAD) tarafından denetleniyor.