İtalya Başbakanı Meloni Erbil'de

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Bağdat'taki temaslarının ardından Erbil'e ulaştı. İtalya Başbakanı Meloni, Erbil Uluslararası Havalimanı’nda Başbakan Mesrur Barzani tarafından resmi törenle karşılandı.

İtalya Başbakanı Meloni Erbil'de
Foto:Rudaw

İki ay önce başbakanlık koltuğuna oturan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi.

Bugün Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya Sudani ile bir araya gelen İtalya Başbakanı, öğleden sonra Erbil’e ulaştı.  İtalya Başbakanı Meloni, Erbil Uluslararası Havalimanı’nda Başbakan Mesrur Barzani tarafından resmi törenle karşılandı.

İtalyan Başbakanı’nın Başbakan Mesrur Barzani ile görüşmesi ardından Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani tarfından kabul edilecek.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin ayrıca Noel Bayramı vesilesiyle Kürdistan Bölgesi'ndeki İtalyan birliklerini ziyaret edeceği öğrenildi.

İtalya, 2014'ten beri IŞİD'e karşı kurulan Uluslararası Koalisyonuna üye olan ülkeler arasında yer alıyor. İtalya’nın IŞİD ile mücadele kapsamında Kürdistan Bölgesi ve Irak askeri ve insanı yardımı oldu.

İtalya’nın çoğu Erbil'de Irak ordusu ile Peşmerge Güçlerine eğitmen ve danışman olarak hizmet veren 900 askeri bulunuyor.

İtalya, koronavirüs salgının patlak vermesinin ardından Peşmerge ile koordinasyonu askıya almıştı. Ancak yeni hükümetin 2023’te yeniden hizmetlerine başlaması bekleniyor.

20 Ağustos 2014 tarihinde dönemin İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve beraberindeki heyet Erbil'i ziyaret etmiş ve Kürdistan Bölgesi Başkanı, Başbakan ve Parlamento Başkanı ile görüşmüştü.

Kürdistan Bölgesi Hükümet Temsilciliği Roma’da bulunuyor. İki ülke arasındaki ilişkiler 2003 tarihine dayanıyor.

Erbil ve Roma hükümetleri Temmuz 2017'de, İtalya'nın Kürdistan Bölgesel Hükümeti'ne iklim değişikliğiyle mücadesine yardım sözü verdiği bir çevre anlaşması imzaladı.

 Aralık 2015'ten Eylül 2020'ye kadar İtalya, Almanya ile birlikte Peşmerge'ye aşağıdaki eğitimleri verdi:

- Piyade saldırı ve savunma

- Tanksavar kullanımı

- Top ve havan kullanımı

- Keskin nişancı tüfeklerinin kullanımı

- İlk yardım

- Kara mayınlarının ve kara mayınlarının etkisiz hale getirilmesi ve önlenmesi /Rudaw