Kerkük’te hangi parti kaç oy aldı? İşte yeni sandalye dağılımı

Kerkük İl Meclisi seçimlerinde KYB öncülüğündeki “Kerkük Gücümüz ve İrademizdir” listesi 139 bin oy ile birinci olurken KDP 46 bin, Türkmen Cephesi de 72 bin oy aldı. Bu sonuçlara göre KYB 16 sandalyeli mecliste 5 sandalye kazanırken KDP 2, Türkmenler de 2 sandalye aldı.

Kerkük’te hangi parti kaç oy aldı? İşte yeni sandalye dağılımı

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu dün Irak’ın 13 vilayeti ile Kerkük ve Musul’da yapılan il meclisi seçimlerine ilişkin ilk sonuçları Bağdat’ta düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.

Sandıkların yüzde 94.4’ünün sayıldığı belirtilen açıklamada, Irak genelinde seçime katılım oranının yüzde 41 olduğu kaydedildi.

2005’ten beri il meclis seçimi yapılmayan Kerkük’te seçime katılım oranı yüzde ise 64 oldu.

Daha önce üye sayısı 41 olan Kerkük İl Meclisi mevcut durumda 1’i kota olmak üzere 16 sandalyeye sahip.

Kerkük’te oy dağılımı şöyle:

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 139 bin 373 oy

Kürdistan Demokrat Partisi: 46 bin 749 oy

Yeni Nesil (Newey Nwê): 24 bin 620 oy

Türkmen Cephesi: 72 bin 281 oy

Kürt Kerkük Meşalesi: 6 bin 655 oy

Arap Kaide: 59 bin 430 oy

Arap İttifakı: 46 bin 65 oy

Arap Kerkük Bizimdir: 21 bin 114 oy

Hangi parti veya ittifak kaç sandalye kazandı?

Bu sonuçlara göre KYB 5, Arap Koalisyonu 3, Türkmen Cephesi 2, KDP 2, Arap Kaide 2 ve Arap İtikâfı 1 ve Hristiyan kotası da 1 sandalye elde etti.

Kürtler farklı listelerle seçime katıldı

Kürt partiler 2005’teki il meclisi seçimlerine KDP ve KYB öncülüğünü yaptığı “Kardeşlik Listesi” ile tek liste ile katıldı. Kerkük il meclisindeki 41 sandalyenin 26'sını alan ittifak ayrıca valilik makamını da kazanmıştı.

Kürt partiler bu seçimlere farklı ittifak ve listelerle katıldı.

KYB-Komünist Partisi ile ittifak yaparken KDP diğer bazı küçük partilerle koalisyon kurdu. Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu)  ve Adalet Topluluğu’nun (Komel) kurduğu “Kerkük Meşalesi Koalisyonu” farklı, Yeni Nesil (Newey Nwê) ve Sosyal Demokrat Parti ise farklı listelerle seçime katıldı.

Kürdistan Emekçiler Partisi (Zehmetkeşan) il genel meclisi seçimlerine katılmama kararı aldı.

Değişim Hareketi (Goran) tek başına katılmaya karar verirken diğer bazı Kürt partiler ise bağımsız adaylarla yarıştı. /RUDAW