Çemanke saldırısında yaralanan Peşmerge yaşananları anlattı

PKK’lilerin Çemanke’de düzenlediği saldırıda yaralanan Yarbay Teyyib Abdullah, böyle bir saldırı ile karşılaşacaklarını hiç tahmin etmediklerini belirterek, saldırı anında kendilerine “karşılık vermeyin” şeklinde talimat geldiğini söyledi.

Çemanke saldırısında yaralanan Peşmerge yaşananları anlattı

4 Ekim günü, Duhok’un Amedi ilçesine bağlı Çemanke kasabasında PKK’lilerin yola döşediği mayına basan Peşmerge’ye ait askeri araçta bir Peşmerge şehit düştü, iki Peşmerge de yaralandı.

PKK’nin askeri kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG), Peşmerge’nin bölgede operasyona çıktığını ve kendi kamplarına girdiğini savundu.

Rûdaw’a konuşan ve saldırıda yaralanan Peşmergelerden Yarbay Teyyip Abdullah, ise bu iddiaların gerçeklerde uzak olduğunu söyledi.

Abdullah, “Ben Peşmerge Doğa ve Çevre Komutanlığı Basın Birimi sorumlusuyum. Peşmergenin eğitimi kapsamında Kürdistan Bölgesi’nin her tarafındaki birlikleri ziyaret ediyor ve seminerler düzenliyoruz. Ekibimizde yer alan Peşmergelerin hepsi kültür ve basın işlerinden sorumlu kişilerdi. Peşmerge Güçleri Genel Örgütlenme Kurulu Sorumlusu Tuğgeneral Hasan Nuri ile birlikte Amedi ilçesindeki birlikleri ziyarete gitmiştik” dedi.

Olay günü Çemanke’deki son Peşmerge birliğinde semineri tamamlamak üzere geri döndüklerini belirten Abdullah, ardından yaşananları şöyle anlattı:

“Seminerden sonra Çemanke kasabası ile Begirman köyü arasındaki virajlı mevkiye geldiğimizde aniden büyük bir patlama meydana geldi. Patlama anında elimdeki yazıları okumakla meşguldüm. İlk önce uçakların bizi vurduğunu sandım. PKK’lilerin saldıracağı aklımın ucundan bile geçmezdi. Başımı kaldırıp baktığımda aracımızın geriye gittiğini gördüm. Araçtan indim ve mayın patlayan araca doğru gittim. Araç ateş almış yanıyordu. O esnada bize ateş açmaya başladılar. Çevreden bize ateş ediyorlardı, yakın mesafeden. Ben de yaralanmıştım. Daha sonra Tuğgeneralin yanına gittim, o esnada bir mermi aracın camına isabet etti, general vuruldu sandım. Peşmerge o esnada Zerevani ile bağlantı kurup durumu bildirdi. Bize aynen şöyle talimat geldi. Rica ediyoruz karşılık verilmesin, geri çekilin.”

Peşmergenin olay yerinde tek bir mermi dahi patlatmadığını dile getiren Yarbay Teyyib Abdullah, “Geri çekildikten sonra bir Hummer aracımız yaralı iki arkadaşımızı almaya gitti. Ona da ateş açtılar ve geri gelmek zorunda kaldı. Hummer’in üzerinde uçaksavar bulunuyor. Fakat savaş istemediğimiz anlaşılsın diye uçaksavar mevzisini boş bıraktık. Buna rağmen yaralıları almaya giden araca ateş edildi” dedi.

PKK’nin iddialarının aksine bölgeye çatışmak için gitmediklerini dile getiren Yarbay Abdullah, “Biz operasyon birliği değildik ki çatışmaya gidelim. Kaldı ki korumalarımızı bile götürmemiştik. Öte yandan olayın yaşandığı yol halkın yoğun şekilde kullandığı bir yol” dedi.

Yarbay Teyyip Abdullah, saldırıda şehit düşen Heriş Cewher’in de Peşmerge Doğa ve Çevre Komutanlığı Basın Birimi Sözcüsü olduğunu söyledi.

Abdullah, “Savaş için gidilmiş olsa öyle mi gidilirdi? Belirttiğim gibi, bize ateş açıldığında Peşmerge Genel Komutanlığından karşılık verilmemesi talimatı geldi. Çünkü bu kardeş çatışmasına yol açardı ki kardeş kavgası haram edilmiştir” diye konuştu.