KDP ve KYB, Bağdat’ta ortak hareket etme konusunda uzlaştı

10 Ekim’deki Irak Parlamento seçimlerinin ardından ilk kez bir araya gelen KDP ve KYB politbüro üyelerinin toplantısında, Bağdat’ta birlikte hareket etme konusunda uzlaşma kararı çıktı.

KDP ve KYB, Bağdat’ta ortak hareket etme konusunda uzlaştı

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği politbüro üyeleri bugün başkent Erbil’in Pirmam ilçesindeki KDP Parti Merkezi’nde bir araya geldi.

Toplantıda KDP adına Politbüro üyeleri Hoşyar Zebari, Nazenin Muhammed, Arafat Kerem ve Omid Sabah yer alırken KYB adına İmad Ahmed, Aso Mamend ve Halid Şivani katıldı.  

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde 10 Ekim’de gerçekleştirilen seçimlerin ardından her iki partinin Bağdat’ta yol haritası ve ortak projesinin tartışıldığı toplantının ardından basın mensuplarına konuşan Hoşyar Zebari, “Daha önce ortak komisyonlar kurma konusunda bir kararımız vardı, bu komisyonların görevlerini ele aldık. Irak’ın mevcut durumunu, KDP-KYB ilişkilerini ele aldık. Birlikte hareket etme konusundaki fikir ve kararımızı bir kez daha teyit ettik. Bağdat’ta da birlikte hareket edeceğiz” dedi.

Irak Parlamentosu’nun yeni üyelerinin 9 Ocak’ta ilk toplantısını gerçekleştireceğini hatırlatan Zebari, “Yeni hükumet kurma çalışmalarına ve Parlamentodaki çalışmalara ortak katılım konusunu görüştük. Diğer Kürt partilerle ortak hareket etmek istiyoruz. Eminin birlikte hareket etmemiz gücümüze güç katacaktır” dedi.

KYB yetkililerinden İmad Ahmed de, “Biz Bağdat’a Kürtlerin, Kürdistan Bölgesi’nin haklarını garanti altına almak için gidiyoruz. Bu toplantıda da birlikte hareket ederek Bağdat’taki yeni kabinede, yeni ve demokratik, federal bir Irak devletinde hakiki ortak olmak için yapılması gerekenleri ele aldık” diye konuştu.   

İkinci toplantı Süleymaniye’de

Öte yandan KDP politbüro üyelerinden Hemin Hewrami ve Xesro Goran başkanlığında bir heyet Süleymaniye’de KYB ile bir araya geldi.

Toplantının ardından yapılan ortak yazılı açıklamada iki tarafın, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin zamanında yapılması konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.

10 Ekim’deki seçimlerde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 31 sandalye, Kürdistan Yurseverler Birliği (KYB) ve Değişim Hareketi’nin (Goran) kurduğu Kürdistan İttifakı ise 19 sandalye kazandı. /Rudaw