KDP ve KYB’den Kerkük’te birlik için ilk adım

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) yerel yetkilileri Kerkük'te il meclisi için güç birliğini tartıştıkları ilk toplantılarını gerçekleştirdi.

KDP ve KYB’den Kerkük’te birlik için ilk adım

KDP’nin Kerkük İl Teşkilatı yetkilisi Muhammed Kamal ile KYB’nin kentteki yetkilisi Rewend Mela Mahmud bir araya geldi.

Kerkük’te salı günü gerçekleştirilen görüşme, Irak ordusu ve Heşdi Şabi’nin Ekim 2017’de kente düzenlediği saldırı ile kontrolü ele geçirmelerinden iki partinin yerel yöneticileri arasındaki ilk toplantı oldu.

Toplantının ardından gazetecilere konuşan KDP’li Muhammed Kamal, "Birlikte çalışmaya karar verdik" dedi.

KYB’li Mahmud da yerel yönetimin oluşturulması konusunda Kerkük'teki tüm etnik grupların ortak bir anlayışa ulaşmasının gerekli olduğuna vurgu yaptı.

Rewend Mela Mahmud, Rûdaw muhabiri Herdi Muhammed'in sorusuna "Yerel yönetimin oluşturulması konusunda ciddi bir görüşme yaptık. Kendi içimizde birleşme ve diğer taraflarla uzlaşma yapmak gerektiği konusunda mutabık kaldık” diye konuştu.

KYB, Kerkük'te 18 Aralık'ta yapılan il meclisi seçimlerinde en fazla oyu alan parti oldu. KYB 16 sandalyeli il meclisinde de 5 sandalye elde etti. KDP'nin ise mecliste 2 sandalyesi bulunuyor.

Mahmud, seçim sonuçlarına göre partisinin Kerkük valiliği pozisyonunu almaya hak kazandığını vurguladı.

Kerkük il meclisinde Arapların 6, Türkmenlerin ise 2 sandalyesi bulunuyor. Kentte azınlık kotasından seçilen Hristiyan temsilcinin ise KYB ile yakın bağlantıları olduğu biliniyor.

Yasalara göre kente tahsis edilen 16 sandalyenin en az 9’uyla yani yüzde 50 + 1'iyle yerel meclis belirlenebiliyor. Meclis ise valiyi seçiyor.