KDP'li Eminki: PKK, bütün parçalar için sorun teşkil ediyor

KDP'li Eminki: PKK, bütün parçalar için sorun teşkil ediyor

 Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Üyesi Cafer Eminki, PKK’nin sadece Kürdistan Bölgesi için değil, bütün parçalar için sorun teşkil ettiğini söyledi.

Erbil’in 140 km doğusunda bulunan Zine Wertê’de birkaç gündür ortaya çıkan gerginlik devam ediyor.

Rûdaw’a konuşan KDP Politbüro Üyesi Cafer Eminki, Kürdistan Bölgesi’nin yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasını önlemek için Peşmerge Güçleri’ni bölgeye gönderdiğini bertilerek bunun sıradan bir uygulama olduğunu kaydetti.

PKK’nin bölgede sorun teşkil ettiğini vurgulayan Eminki, şunları kaydetti:

“Bu konuda bütün tarafların tutumlarını gözden geçirmesi ve doğru kalıbına oturtturulması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bu konu tamamıyla Kürdistan Bölgesi’nin plan ve programları dâhilindedir ve belirli bir siyasi partinin planı değildir. PKK bölgede sorun teşkil ediyor, KDP olarak daha önce de ifade ettik. PKK sadece Kürdistan Bölgesi’nin değil diğer parçalar için de sorun teşkil etmektedir. KYB’deki arkadaşlarımızla farklı düşüncede olabiliriz ama bu konudaki farklılıklar nedeniyle silahlı güçlerin devreye girmemesi gerekiyor. Uzun yıllardan beri her iki taraf arasında düşünce ayrımı söz konusu, ancak çok sayıda KYB’li PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nde sorun teşkil ettiği konusunda bizimle hemfikir.

PKK’nin söz konusu bölgedeki (Zine Wertê) politikaları Kürdistan Bölgesi için büyük sorun haline geldi. Bu nedenle bu konuyu tamamıyla Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne devredilmesini istiyoruz. Siyasi partilerin de bu zor süreçte hükümetin görevini ve vatandaşlara karşı sorumluluğunu yerine getirmesi için destek olmaları gerekiyor.”


“PKK esasen Kürdistan Bölgesi’ni tanımıyor”

Sınırlarını korumak Kürdistan Hükümeti’nin en doğal sorumluluğu olduğunu hatırlatan KDP’li Eminki, “ Kürdistan Hükümeti Koronavirüs gibi büyük bir felaket ile mücadele ve salgının yayılmasını önlemek için sınırları kontrol etmesi en doğal hakkı. Sınırları kontrol etmeden koronavirüsün yayılmasını nasıl önleyebilirsin. Irak, İran, Suriye ve Türkiye ile sınır kapıları ve havalimanlarındaki sirkülasyonu kontrol altına alınmalı. Kürdistan Bölgesi’nin sınırlarını ihlal ederek kaçak yollarla gelenler oluyor, bu ciddi bir konu. Bütün siyasi taraflar da bu konuda bilgi sahibi ve hükümet hangi adımların atılması gerektiğini biliyor. Bölgeye güç göndermenin de hükümetin salgının yayılmasını önlemek için atmış olduğu sıradan bir adım oluğunu söylemek istiyorum. Sözünü ettiğimiz güç Kürdistan Bölgesi’ne aittir ve Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın hükümete verdiği yetki çerçevesinde hareket ettirilmiştir. Hükümet Kriz anında askeri güçleri hareket ettirebilir kaldık ki ortada bir kriz söz konusu da değil. Bölgeye yerleştirilen güç korumak dışında nasıl bir tehlike yaratabilir. PKK’nin bunu kendilerine karşı bir tehlike olarak görüyorsa bu durum hükümet ile sorunlarından kaynaklanıyor. Sadece bölgeye gönderilen güç değil esasen PKK Kürdistan Bölgesi’ni tanımıyor (kabul etmiyor)” dedi.

“KYB’nin hükümete karşı güvensiz tavırlar sergilemesi doğru değildir”

KYB’nin Zine Wertê’ye gönderilen Peşmerge Güçleri’ne ilişkin açıklamasını da eleştiren Eminki, kabine ortağı bir partinin hükümete karşı güvensizlik tutumu sergilemesinin doğru olmadığını belirtti.

Kabine ortağı bir partinin Zine Wertê konusunda farklı tutum sergilemesinin doğru olmadığını vurgulayan Eminki şunları kaydetti:

“Varsayalım ki gücün bölgeye gönderilmemesi gerekiyordu ancak KYB’nin bu şekilde bir tutum sergilememeli. Çünkü Başbakan yardımcısı KYB partisinde, Peşmerge Bakanı KYB partisinden. Böylesi kritik bir süreçte hükümete karşı güvensiz tavırlar takınmak doğru değil. Hükümetin kaçakçıların gelmesini önlemek için alması gereken sıradan bir karardı. Bu nedenle farklı bir şekilde karşılanmalı ve davranılmalıydı. Bu o kadar da büyütülecek bir konu değildi.”

KDP’nin silahlı gücünün olmadığını ve siyasi bir parti olarak siyasi tutum sergileyeceğini belirten Eminki, “KDP siyasi tutum sergiliyor, ancak bu konu siyasi değildir. PKK ile farklı düşüncelere sahip olabiliriz, Kürdistan halkına karşıt olduklarını bile biliyoruz ancak bu ayrı bir mesele. Bu konuda da KDP sorunların bir parçası değil aksine meselenin bir krize dönüşmemesi için hükümet ve Kürdistan Başkanlığına destek oluyor. 9’uncu kabinede KDP, KYB ve Goran hareketi yer alıyor ve herkesin hükümeti olarak görev yapıyor. Hükümeti eleştirenler aynı kabine içerisinde kendileri de yer alıyor hakikaten bu konu çok abartıldı bu kadar büyütülmemeliydi” diye konuştu.