Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in görevden alınması için imza toplanıyor!

Kerkük'te resmi kurumlara Kürdistan bayrağının asılması kararından sonra bazı Iraklı parlamenterler, Vali Necmeddin Kerim'in görevden alınması için imza toplamaya başladı.

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in görevden alınması için imza toplanıyor!

Kerkük İl Meclisi 28 Mart'ta Kürdistan bayrağının kentteki resmi kurumlara asılması kararını almıştı. Irak Parlamentosu ise kararı tanımadığını bildirmişti. Sorunun çözülmesi için Kürdistan Bölgesi'nden bir heyet 5 Nisan'da Bağdat'ta giderek bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Ancak Bağdat'ta karara karşı hamleler devam ediyor.

Nuri Maliki liderliğindeki Yasa Devleti Grubu parlamenteri Abdulhadi Muhan, "Kerkük Valisi'nin görevden alınması için 100 imza topladık” dedi.

Muvatın Grubu Türkmen parlamenteri Niyazi Mimaroğlu da bu amaçla 200'den fazla imza toplamayı hedeflediklerini söyledi. Konuyu Federal Mahkeme'ye taşıyacaklarını söyleyen Mimaroğlu, Başbakan Haydar Abadi'den de talepte bulunacaklarını belirtti.

"İmza toplamak yasal değil”

Irak Parlamentosu Kerkük Vilayeti Temsilcisi Rebwar Taha ise imza toplanmasına tepki göstererek şöyle konuştu:

"Parlamenterler tarafından imza toplanması yasal değildir. Çünkü bir valinin görevden alınabilmesi için iki yöntem vardır ki bunların da özel şartları var: Birincisi İl Meclisi kararıyla, ikincisi de başbakanın parlamentoya tasarı göndermesiyle. Bunun için de şu üç koşulun oluşmuş olması gerekiyor:

1-Valinin yolsuzluk yapmış olması ve bunun kesinleşmesi

2-Makamını şahsi çıkarları için kullanıp haksız kazanç elde etmiş olması

3-Vali olabilme vasıflarından birini kaybetmiş olması

Bu saydıklarımın hiçbiri söz konusu değil.”

Irak Parlamentosu'nun Kürdistan bayrağıyla ilgili verdiği ret kararının benzerini yapma yanlışına girmeyeceğini düşündüğünü belirten Taha, "Çünkü böyle bir şey olursa Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki siyasi süreç biter, dengeler alt üst olur” diye belirtti.