Kobanê düşmedi, düşürülemedi: Bugün, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü

Bugün Dünya Kobane Günü. IŞİD karanlığının ilk yenilgisini aldığı Kobane’deki direnişe atfen dünya çapındaki aydınlar 2014’te 1 Kasım Dünya Kobane Günü ilan etmişti.

Kobanê düşmedi, düşürülemedi: Bugün, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü

Bugün Dünya Kobane Günü. IŞİD karanlığının ilk yenilgisini aldığı Kobane’deki direnişe atfen dünya çapındaki aydınlar 2014’te 1 Kasım Dünya Kobane Günü ilan etmişti.

Kendisini “halife” olarak ilan eden IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi, 26 Ekim gecesi Suriye Demokratik Güçleri (DSG) istihbaratıyla ABD özel kuvvetlerince gerçekleştirilen operasyon sonucu İdlib’in Türkiye sınırına 5 kilometre mesafedeki Barisha köyünde öldürüldü. Başlarda El Kaide’ye bağlı olan IŞİD, ABD’nin Irak işgali ile bu ülkede güçlendi. Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşla birlikte ise buraya geçerek etkinliğini artırdı ve en çok ön plana çıkan örgütlerden biri oldu. Suriye topraklarının önemli bölümünü kontrolü altına almasından örgütün lideri Ebubekir El Bağdadi’nin öldürülmesine uzanan süreçte örgüt için sonun başlangıcı Kobane’ye yönelik giriştiği saldırı oldu. Ortadoğu’yu yeniden dizayn etme arayışında insanlığın başına bela edilen IŞİD, Rakka’yı işgal ettikten sonra 8 Haziran 2014’te Irak’ta Musul’a saldırıp bir günde ele geçirmiş, ardından da 3 Ağustos’ta Şengal’e saldırmıştı. Ezidilerin ‘73. Ferman’ olarak adlandırdığı saldırılar ile Şengal’i işgal eden IŞİD, Şengal halkını katliamdan geçirdi, binlerce kadını kaçırıp kurduğu köle pazarlarında sattı. HPG/YJA Star ve YPG/YPJ güçleri binlerce Ezidi’yi kurtardıktan sonra başlatılan operasyonlarla IŞİD 13 Kasım 2015’te tamamen Şengal’den çıkarıldı.

Ocak 2014’te Afrin ve Cızire ile birlikte rejim güçlerinden alınan Kobane’de ‘demokratik özerklik’ ilan edilmişti. Ancak örgüt Şengal saldırısından sonra her iki kantonun arasında yer alan Kobane’ye de 15 Eylül 2014’te saldırıya girişti. Kuzey ve Doğu Suriye’nin küçük bir kenti olan kenti kısa bir sürede almayı planlayan IŞİD, tarihin en büyük direnişlerinden biriyle karşılaştı. Kobane halkının aylar süren direnişi, insanlığın korkulu rüyası haline dönüşen IŞİD’in sonunu getiren ilk yenilgi oldu.

PKK Lideri Abdullah Öcalan saldırılar devam ederken 22 Eylül günü yaptığı “Kobanê’nin düşüşü, tüm Kürdistan’ın düşüşü demektir. Herkes bu gerçekliğe göre hareket etmeli” dedi.

Öcalan’ın bu mesajı ile fitilini ateşlediği saldırıya dönük tepki ve öfke, Türk askerleri ile IŞİD’lilerin sınırda yan yana gözüktüğü fotoğrafların akabinde Tayyip Erdoğan’ın Kobane’ye dair sarf ettiği ‘düştü, düşecek’ sözüyle büyüdü. Erdoğan’ın bu sözleri Türkiye’deki Kürtleri 6 Ekim akşamında sokağa döktü. 6-8 Ekim Kobane olayları olarak bilinen eylemlilik karşısında çaresiz kalan hükümet, yine ancak Öcalan’ın çağrısı ile Kürtleri durdurabildi.

Kürtlerin tüm insanlığı tehdit eden bu vahşet örgütüne karşı kentte verdiği direnişle devletlerinin sessizliğine rağmen tüm dünya halkları da Kobane için ayağa kalktı. Aralarında Nobel Barış Ödülü sahipleri ve filozofların da olduğu binlerce kişinin çağrısı ile Avrupa, Amerika, Afrika, Asya, Avustralya kıtalarında komiteler oluşturuldu.

Evrensel bir boyut kazanan Kobane direnişi devam ederken, dünyaca ünlü isimlerin çağrısıyla bu direnişe destek için 1 Kasım tarihi “Dünya Kobane Günü” ilan edildi. Kürtler ve diğer halklar dünyanın birçok ülkesinde Kobane için sokaklara çıktı. 

IŞİD’i yenilgiye uğratan Kürtlerin giderek büyüyen kazanımları Türkiye’nin rahatsızlığını arttırdı. Türkiye eğitip donattığı ÖSO paramiliterleri ve TSK eliyle önce masada yer kapmak için Cerablus, Azez ve Bab’a girdi, ardından ise 2018’de daha o güne kadar savaştan hiç etkilenmeyen Afrin’i Suriye Demokratik Güçleri’nden aldı. Şimdi ise 9 Ekim’de Serekaniye ve Gre Spi kentlerine saldıran Türkiye, bu kentlerde de yüzlerce sivilin ölümüne neden oldu. 

Son 5 yılda Dünya Kobane Günü için alanlara çıkan halklar, bu yıl 2 Kasım’ı da ‘Dünya Rojava Günü’ olarak karşılamaya hazırlanıyor. Tüm dünyada yarın alanlarda Kuzey Doğu Suriye halklarıyla dayanışma mesajları verilecek. Merkezi Defend Rojava Platformu, 2 Kasım Cumartesi günü yapılacak sokak eylemlerine katılım çağrısı yaptı. "Bu yıl 1 Kasım Kobanê günü ve 2 Kasım uluslararası Dünya Rojava günü birleştirilerek yaygın ve küresel eylemler yapılacaktır" diyen platformun açıklaması şöyle:

"Türk Devleti, işgal ettiği Kuzey Suriye-Rojava Afrin dahil topraklarını derhal terk etmelidir. Etnik temizlik ve jenosidi engellemek için uluslararası güçler sorumluluklarını yerine getirerek hava sahasını derhal kapatılmalıdır. Rojava’da yerinden göçertilen insanların güvenli bir şekilde yerlerine dönmelerinin sağlanmalıdır. Sivil katliamlar ve kullanılan kimyasal silahlarla ilgili olarak uluslararası bir mahkeme kurulmalı ve kurulacak bu mahkemede Erdoğan yargılanmalıdır. Türk devletine silah ve ekonomik ambargo uygulanmalıdır."

Defende Rojava'nın çağrısıyla yarın Avrupa'nın bütün ülkelerinde yürüyüşler yapılacak.

Yazının kaynağı Ahval News'in 2. yaş gününü kutluyoruz.