KÖDER’den İstanbul’da eylem: Şeyh Said Kürt milletinin onurudur

İstanbul’da Şeyh Said ve diğer Kürt şahsiyetlere yönelik hakaretleri protesto eden KÖDER kurucularından Ali Çeven, “Şeyh Said, Seyyit Rıza, Said Nursi gibi Kürt şahsiyetler biz Kürt milletinin onurudur. Onlara yapılan her hakaret, Kürt milletine yapılmıştır. Bu büyük şahsiyetlere uzatılan diller, Kürt milletine uzatılmıştır” dedi.

KÖDER’den İstanbul’da eylem: Şeyh Said Kürt milletinin onurudur

Kürt Öncüleri Derneği (KÖDER) İstanbul Esenyurt’ta basın açıklaması yaparak, Kürt halkının tarihte yaşadığı acılara ve son dönemde tarihi Kürt şahsiyetlere yapılan hakaretlere dikkat çekti. Açıklamaya katılan KÖDER’liler Şeyh Said, Şeyyit Rıza, Qazi Muhammed ve diğer Kürt şahsiyetlerin posterlerini açtı.

Basın açıklamasını okuyan KÖDER kurucularından Ali Çeven, “Yaklaşık bir asırdır dört bir yandan zulümlere, katliamlara ve soykırımlara uğrayan Kürt milletinin çektiği acılar yetmezmiş gibi üstüne, Şeyh Said, Seyyit Rıza ve diğer Kürt şahsiyetlerine yönelik hakaretler, bu yaralı milletin yaralarını kaşıyor” dedi.

“Şeyh Said, Seyyit Rıza, Said Nursi gibi şahsiyetler Kürt milletinin onurudur” diyen Çeven, “Onlara yapılan her hakaret, Kürt milletine yapılmıştır. Bu büyük şahsiyetlere uzatılan diller, Kürt milletine uzatılmıştır. Kürt milleti bunu bir asırdır unutmadı, unutmayacak! Ve bilin ki, sizler Kürt milletinin bu şahsiyetlere sahip çıkması gerektiğini her seferinde bizlere gösterdiniz” ifadelerini kulandı.

Çeven, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Tarih boyunca birçok millet zulme uğramış olsa da hiçbiri mezar yerlerinin gizlenmesi gibi aşağılayıcı bir durumla karşılaşmamıştır. Kürt milleti, yaklaşık bir asırdır yaşadığı katliamların ardından cenazelerini gizleme noktasına getirilmiş ve bu durum, bir milletin onurunu zedeleme noktasına taşınmıştır. Şeyh Said'in adını bir bulvara verirken, Said Kurdi'nin devrimci kalemiyle ilahiyat kitaplarına eserler bırakırken ve Devlet adına katliamına dair özür dilenirken, Seyyit Rıza ve onlar gibi önemli şahsiyetlerin mezar yerleri neden hala açıklanmamaktadır?

Bırakın! Kürt evlatları, mezarlarına gidip Fatiha okuyacakları atalarının bir mezarları olsun. Kürt şahsiyetlerinin mezar yerlerinin tespiti ve Kürt milletine bildirilmesi için, "Kürt Öncüleri Derneği" olarak, önümüzdeki süreçlerde tüm çabalarımızla gayret edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.

Kürt milletinin tarihindeki bu acı gerçeklerin ortaya çıkması, adaletin yerini bulması ve tarihi hakkında bilgi sahibi olması için, toplumsal bilincin ve kamuoyunun desteğine olan inancımızı belirtiyoruz.”

Çeven, “Biz Kürt gençleri olarak şu yemini ediyoruz: Allah’a ve ahiret gününe yemin ediyoruz ki, her birimiz birer Şeyh Said, Seyyit Rıza, Qazi Muhammed ve Ararat Kartalı Ali Fuat Paşa olacak, onların izinden zulme, asimilasyona ve küfre karşı dimdik durmaya devam edeceğiz” dedi. /Rudaw