Kürdistan Bölgesi’nde büyük reform: İlaçlar artık tek merkez tarafından alınacak

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, ilaç tedarikinde “çığır açacak” olan bir proje başlattı. Proje sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmayı ve ilaçlara erişim ile maliyetleri düşürmeyi amaçlıyor.

Kürdistan Bölgesi’nde büyük reform: İlaçlar artık tek merkez tarafından alınacak

Proje ile ilgili yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı, vatandaşların saygın tedarikçilerden yüksek kaliteli ilaçlara erişimini sağlamak için Kürdistan Bölgesi'ndeki temel ilaçların tedarikinde reform yapmak için çığır açan bir proje başlatıyor” denildi.

Açıklamada, “Uluslararası en iyi uygulamalar doğrultusunda, ilk kez tüm Kürdistan Bölgesi’nde halk sağlığı için adil ve rekabetçi fiyatlarla ilaç tedarik etmek amaçlanacak” ifadeleri yer aldı.

İlaç tedarikinin bugüne kadar her ilin sağlık müdürlükleri tarafından ayrı ayrı gerçekleştirildiği ifade edildi.

Başbakan Mesrur Barzani de reformun başlamasını bir tweet ile kutladı ve kabinesinin şirketlerle “şeffaf” sözleşmeler imzalayarak halka “daha düşük maliyetle daha kaliteli ilaç” sağlamak istediğini belirtti. 

Kürdistan Bölgesi’nde özellikle de Süleymaniye’de ilaç kıtlığı, yüksek fiyatlar ve düşük kalite nedeniyle   sık sık gündeme geliyor.

Süleymaniye’nin en büyük kanser tedavi merkezi olan Hiwa Hastanesi, yıllardır ciddi ilaç sıkıntıları ve ağır borçlarla boğuşuyor.