Kürdistan Bölgesi’nde maske takmak zorunlu hale geldi

Kürdistan Bölgesi’nde maske takmak zorunlu hale geldi

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, videokonferans yoluyla gerçekleştirilen Koronavirüsle Mücadele Yüksek Komisyonu toplantısına başkanlık etti.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantıda İçişleri Bakanı ve Sağlık Bakanı son günlerde artan koronavirüs vakalarına ilişkin hazırladıkları raporları ve önerilerini sundu.

Genel durumun değerlendirildiği toplantıda gerçekleştirilen tartışmalar neticesinde, salgınla mücadele kapsamında, “salgından korunmak amacıyla uygulanan tedbirlkerin devam etmesine, karantina, tedavi ve sağlık hizmetlerinin sürdürülmesi, sağlık konusunda uyarı ve denetimlerin arttılmasına” karar verildi.

Toplantıda alınan diğer kararlar şunlar:

Tüm kurum ve kuruluşların yanı sıra kamuya açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirilmesi, karara uymayanlara karşı yasal tedbirlerin alınması.  

Koronavirüs tedbirleri kapsamında tüm il ve ilçe sağlık müdürlüklerine bölüştürülmek üzere Sağlık Bakanlığı’na 5 milyar dinarlık ek bir bütçenin harcanması.

Bakanlık ve ilgili kurumların maske ve salgından korunma ekipmanı üreten işyerlerine kolaylık sağlaması ve daha uygun kaliteli ürünler üretebilmeleri için teşvik edilmesi.

Sağlık Bakanlığı’nın daha geniş kesimlere ulaşarak test yapabilmesi için labaratuar hizmetlerinin genişletilmesi.

Sağlık ve İçişleri Bakanlığı ile Dışilişkiler Ofisi’nin ortak bir çalışma ile Irak hükümeti, Dünya Sağlık Örgütü’nün Irak Temsilciliği, Kürdistan Bölgesi’ndeki ülke temsilcilikleri ve uluslararası örgütlerle iletişime geçip koronavirüsüne karşı mücadelede Kürdistan Bölgesi’ne destek ve yardım etmelerinin talep edilmesi.  

Şehirler arası seyahat kısıtlamasdının devam etmesi. Güvenlik kurumlarında görevli olan ancak başka bir kentte ikamet eden kişilerin mesai ve çalışma planlarının şehirler arası seyahati en aza düşürecek şekilde düzenlenmesi.