Kürdistan ve Irak, Kerkük petrolü konusunda anlaştı

Kerkük petrolünün ihracatı konusunda Kürdistan Bölgesi ile Bağdat hükümeti arasında bazı görüşmelerin olduğu bildirildi.

Kürdistan ve Irak, Kerkük petrolü konusunda anlaştı

Kerkük petrolünün ihracatı konusunda Kürdistan Bölgesi ile Bağdat  hükümeti arasında bazı görüşmelerin olduğu bildirildi.

İngiltere’nin sayılı gazetesi Financial Times’ta yer alan bir habere göre, Kerkük petrolü konusunda Bağdat ile Erbil hükümetinin anlaşmaya yakın olduğunu yazdı.

Resmi kaynaklara dayandırılan haberde, Kürdistan’dan geçen Kerkük petrol hattında günlük 200 ile 400 bin varil petrol pompalandığı, anlaşma olması halinde kapasitesinin arttırılacağına dikkat çekildi.

ABD’nin İran’a yönelik başlattığı yaptırımla birlikte Irak hükümeti artık İran’a petrol ihraç edemeyecek. Kerkük petrolünün Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye’nin Adana kentinin Ceyhan ilçesindeki petrol istastyonuna pompalanarak dünya pazarlarına ihraç edilecek. Kerkük’den ceyhan’a giden petrol hattı Kürdistan Bölgesi topraklarını boydan boya geçiyor.

YNK içerisinde bir kliğin Irak ile anlaşması sonucu Kerkük kentti Haşdi Şabi milislerince işgal edildi. İşgal sonrası Kerkük petrolü tankerlerle İran’a kaçak geçiriliyordu.