Kürdistani bölgelerin güvenlik durumu Pentagon raporunda

Kürdistani bölgelerin güvenlik durumu Pentagon raporunda

Pentagon’un raporuna göre, IŞİD’in Irak’taki saldırıları Suriye’ye oranla arttı. Raporda örgütün Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki tartışmalı bölgelerde güvenlik boşuğundan yararlandığı vurgulandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon’un IŞİD’e karşı operasyonlarını kapsayan yeni bir rapor yayımladı.

2020'nin ikinci çeyreğini (Nisan ve Haziran) kapsayan rapora göre IŞİD bu süre içerisinde 400’den fazla saldırı gerçekleştirdi. Raporda örgütün 2020'nin ilk üç ayında 250 saldırı gerçekleştirdiği hatırlatıldı.

IŞİD saldırılarındaki  “kayda değer” artışın örgütün yeteneklerinden değil, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti sınırları arasında bulunan tartışmalı bölgelerde Aralık 2017’den beri oluşan güvenlik zaafiyetinden ve yine Irak güvenlik güçlerinin bu süreçte Covid-19 önlemleri ile meşgul olması ve buna benzer birçok başka nedenden kaynaklandığı belirtildi.

Raporda en sık saldırı yaşanan vilayetin 150 saldırı ile Diyala vilayeti olduğu, yine Anbar, Kerkük, Ninova ve Salahaddin illerinde de başka saldırılar olduğu ifade edildi.

IŞİD’in fidye ve bazı şirketleri kullanarak fon sağlamaya devam ettiği bilgisine yer verilen raporda, örgütün Suriye’dekinden daha güçlü olduğu ve yıllık gelirinin 50 ila 300 milyon dolar olduğu belirtildi.

IŞİD Suriye’de daha zayıf

Raporda IŞİD'in Suriye’dekji saldırılarının da düştüğü kaydedildi. Buna göre 2020’nin ilk çeyreğinde 155 saldırı düzenleyen örgüt ikinci çeyrekte 140 saldırı gerçekleştirdi çıktı.

Bununla birlikte, DIA “Savunma İstihbarat Teşkilatı” bilgilerine yer verilen raporda örgüt hala “küçük hücrelerle çalışma ve asimetrik saldırılar gerçekleştirme kapasitesine” sahip.

Raporda Haziran ayında Koalisyon güçlerinin Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile birlikte 6 gün süren bir operasyon gerçekleştirdiği, 150 köyün tarandığı ve 110 IŞİD’linin tutuklandığı, 3 IŞİD’li sorumlunun da öldürüldüğü bildisine yer verildi.   

Rojava’da DSG’nin kontrolünde bulunan hapishanelerin durumuna dikkat çekilen raporda, bu süreçte IŞİD’li tutukluların isyan girişiminde bulunduğu belirtildi. Ayrıca koronavirüs salgınına karşı mücadele ve hapishanelerin güçlendirilmesi için DSG’ye 2 milyon dolar yardımda bulunulduğu belirtildi.

Pentagon raporunda Türkiye’nin desteklediği muhalif grupların “Suriye’nin kuzeydoğusunda” birçok ihlal gerçekleştirdiğinin belgelendiğine dikkat çekildi. Sivilleri öldürme, mal ve mülklerini talan etme de dahil birçok suça karışan bu grupların ayrıca yaklaşık 1 milyon kişinin suyunun kesildiği belirtilerek bu ihlallerin araştırılması gerektiği ifade edildi.

Raporda son olarak Suriye hükümetine uygulanan Caesar yasası yaptırımlarının devam etmesi gerektiğine dikkat çekildi.