Kürt Dil Bayramı için etkinlik takvimi belirlendi

Kürt Dil Platformu ile Dil ve Kültür Ağı, “15 Mayıs Kürt Dil Bayramı” programına ilişkin Diyarbakır Barosu’ndaki Tahir Elçi Konferans Salonu'nda bir açıklamada bulundu.

Kürt Dil Bayramı için etkinlik takvimi belirlendi

Kürt Dil Platformu ile Dil ve Kültür Ağı, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı için 8-16 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek etkinlikleri kamuoyuna duyurdu.

Ortak açıklamaya, Kürt Dil Platformu bileşenleri olan Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Demokratik Partisi-Türkiye  (KDP-T), Kürdistan Komünist Partisi (KKP) İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Demokrat Partisi (PDK- Bakur), Dil ve Kültür Ağı içerisinde yer alan Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Kürt Dil Enstitüsü ve diğer kurumların üyeleri katıldı.  

Açıklamayı, Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Ciziri, okudu.

90 yıl önce 15 Mayıs 1932'de Mir Celadet Ali Bedirhan ve arkadaşlarının öncülüğünde Şam’da latin alfabesi ile Hawar Dergisinin yayın hayatına başladığını hatırlatan Ciziri, “Hawar Dergisi’nin illk sayısının önsözünde, ‘Hawar bilginin sesidir. Bilmek kendini tanımaktır. Kendini tanımak bize zaferin ve güzelliğin yolunu açar. Kendini tanıyan, kendini tanıtabilir. Hawar ilk olarak dilimizin varlığını bildirecek. O yüzden dil varlığın temel koşuludur. Hep birlikte Hawar’a sahip çıkıp onu büyüteceğiz’ diye yazar” diye konuştu.

Hawar Dergisi’nin aynı zamanda “Kürt dilinin temellerinin oluşturulmasına çağrı olduğunu belirten Ciziri, Kürt halkının bu çağrıya sahip çıkarak 2007’de 15 Mayısı Kürt Dil Bayramı olarak belirlediğini söyledi.

Bu yıl 8-16 Mayıs tarihleri arasında aynı ruh ve coşku ile Kürt Dil Bayramı’nı kutlayacaklarını belirten Şerefhan Ciziri, “Biliyoruz! 99 yıldır Kürt sorunu olarak adlandırılan bu sorun, ülkenin temel sorunudur. Gerçekte devletin Kürt dili ve kültürü üzerindeki asimilasyon, zor ve baskı politikalarından kaynaklanıyor” dedi.

Ciziri, “Kürt kültürü, dili ve kimliğinin inkarı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana onlarca kez Kürt halkının karşı çıkmasına yol açtı, Kürt halkının ulusal değerlerine yönelik bu inkar politikası, onlarca yıldır süren savaşa yol açtı. Demokratik ve barışçıl bir ülke için Kürt dilinin özgürlüğünü engelleyen temel yasalar değiştirilmeli, Kürtçe eğitim dili ve resmi dil haline getirilmelidir” diye konuştu.

Şerefhan Ciziri’nin ardından MED-DER Şube Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan da etkinlik programını açıkladı.

8-16 Mayıs arasında gerçekleştirilecek olan etkinlik programı şöyle:

9 Mayıs: Kürt Dil ve Kültür ağı ile Kürt Dil Platformu öncülüğünde Kent Meydanı'nda Kürtçe dil kürsüsü kurulacak. (16:30 -19:00)

10 Mayıs: Bismil'in Seyrantepe Mahallesi'nde Çocuklar için atölye (15.00)

11 Mayıs: Seyrantepe Mahallesi Musa Anter Parkı'nda Kırmançki Dil Atölyesi (16.30)

Kadın Dil ve Kültür tarafından "Ciranê Min Totoro" filmi Newroz Parkı'nda gösterimi (19.00)

12 Mayıs: Hinek Henek oyunu Amed Şehir Tiyatosu'nda gösterilecek (20.00)

13 Mayıs:  Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yapılacak (12.30)

Rojava Parkı'nda Dengbej Divanı oluşturulacak (20.00)

14 Mayıs: Kültür öncülüğünde Newroz'da yasaklanan ulusal kıyafetlere ilişkin Amed Şehir Tiyatrosu önünde açıklama yapılacak (14.00)

15 Mayıs: Diyarbakır Barosu'nda Dil ve Hukuk paneli düzenlenecek (12.00-15.00)

Bayramoğlu'nda yürüyüş düzenlenecek (16.00)

Zarok MA'da çocuk divanı kurulacak (18.00)

16 Mayıs: Demirok Düğün Salonu'nda şölen düzenlenecek (19.30-23.00)"