Kürt illerinde referanduma katılım oranı ortalamanın altında

16 Nisan'da yapılan anayasa değişiklikleriyle ilgili referandumda \"Evet\" sonucu çıkmasında Kürtlerin verdiği desteğin önemli olduğu ve geçmiş seçimlere kıyasla iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Doğu ve Güneydoğu'da oylarını artırdığı yorumları yapılıyor. Ancak seçmen sayısına bakıldığında ise 12 Kürt ilinde bölge halkının üçte birinin sandığa gitmediği görülüyor.

Kürt illerinde referanduma katılım oranı ortalamanın altında

BBC'de Hatice Kamer'in değerlendirme yazısına göre, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Siirt, Muş, Tunceli'de yaklaşık 4 milyon seçmenin 1 milyondan fazlası sandığa gitmedi.

Böylece, bu bölgede referanduma katılım oranı yüzde 75 ile Türkiye ortalamasının (yüzde 85) da altında kaldı.

Sokağa çıkma yasakları ve güvenlik operasyonlarının düzenlendiği Diyarbakır'ın Sur ve Silvan, Hakkari'nin Yüksekova, Mardin'in Nusaybin, Şırnak'ın Merkez, Cizre, Silopi ve İdil ile Muş'un Varto ilçelerinde de oy kullanmayan seçmen sayısı yaklaşık 392 bin.

"Hayır" diyenler

Diyarbakır'da birçok kişi, "Hayır" oyu kullanan Kürtlerin kişi anayasa değişikliği için değil, bölgede son iki yıldır uygulanan güvenlik politikalarına karşı hükümete bir cevap vermek ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) yanında durduklarını göstermek adına tercihlerinin bu yönde olduğunu söylüyor.

Sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı Sur, Cizre, Nusaybin, Şırnak, Yüksekova gibi yerlerde "Hayır" oylarının yüksek çıkmasının da bunun kanıtı olarak gösteriliyor.

"Evet" diyenler:

'Başkanlık sisteminin federal sistem getirme olasılığı yüksek'

Hatice Kamer'in görüştüğü 'Evet' oyu vermiş olan emekli memur Hasan Çarkın, "Evet" oyu kullandığını anlatıyor. Hasan Çarkın, Başkanlık sistemiyle Kürtlere statü verileceğine inanıyor:

"95 yıldır parlamenter sistem Kürtlere hiçbir şey kazandırmadı, ama başkanlık sisteminin federal sistem getirme olasılığı yüksek. Diktatörlük gelecek kaygısının doğru olmadığına inanıyorum, içim rahat bir şekilde oy kullandım."

"Evet" veren yaşlı bir imam da, "Ben de Evet kullandım çünkü Erdoğan'ın yetkileri artınca Kürtler için federal ya da eyalet sistemi tanıyacağına inanıyorum" yorumunu yapıyor.

Seçimde oy kullanmamış iki kişi ise "Evet" ve "Hayır"ın Kürtlere bir getirisi olmadığını, bu yüzden sandığa gitmediklerini söylüyorlar.