Kürt milletinin kıymetli dostu, Mitterand'ın yaşamı ve mücadelesi film oldu

‘Kürtler'in anası’ olarak tanınan Danielle Mitterand'ın hayatı, başta Kürdistan ve Kürt halkı olmak üzere hakları için mücadele eden halklara yönelik çalışmaları belgesel oldu.

Kürt milletinin kıymetli dostu, Mitterand'ın yaşamı ve mücadelesi film oldu

Kürt  milletinin kıymetli dostu ve Güney Kürdistan’da ‘Kürtler'in anası’ olarak tanınan Danielle Mitterand'ın hayatı, başta Kürdistan  ve  Kürt halkı olmak üzere hakları  için mücadele eden halklara yönelik çalışmaları belgesel oldu.

Fransız eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın eşi Danielle Mitterand’ın başta Kürt ve Kürdistan’a olmak üzere hakları için mücadele eden halklara yönelik katkıları ve mücadelesi Fransız Senatosu tarafından belgesel film olarak yayımlandı. Film Fransız Senatosu'nun resmi sitesinde yer alıyor.

Belgesel filmde Mitteran’ın yaşamı ve Kürtlere yönelik yardımları yer alıyor. Belgeselin bir yerinde Başkan  Mesud Barzani’nin ve Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan’ın konuşmaları da yer alıyor.   Belgesel filmin yapımcılığını Laurence Thiriat'ın Elda Productions şirketi üstlendi. Belgeselin 51:00 dakikasında Başkan Barzani'nin Mitterand hakkındaki Kürtçe konuşması yer alıyor.

Mitterrand 2009 yılında Kürdistan’ı ziyaret edip Paris’e döndükten sonra çevresindeki dostlarına ‘Ben öldükten sonra da Kürt halkına yardım edin, onlara vefalı olun çünkü bunu hak ediyorlar’ dediği bildiriliyor.

Daniella Mitterand kimdir?

29 Ekim 1924 tarihinde Fransa’nın , Verdun kentinde dünyaya gelen Danielle Gouze, 27 Ekim 1944'de, kendisi gibi Direniş Hareketi'nde yer alan ve o sırada Gestapo'dan kaçmakta olan François Mitterrand'la evlenmiş; çiftin Gilbert ve Jean-Christophe adlarında iki oğlu olmuştu.

1981'deki seçim başarısından sonra Elysee Sarayı'ndaki göz kamaştırıcı davetlerden uzak duran Danielle Mitterrand, kendisini insan hakları konularına adamış; zaman zaman da Fransız devletinin duruşuyla çelişkili girişimleri olmuştu.

Solcu ve aktivist kişiliği ile tanınan Danielle Mitterrand, 22 Kasım 2011'de 87 yaşında hayata gözlerini yumdu

Yaşamı boyunca Güney Kürdistan’daki Kürtlerin statü kazanmasında uluslararası çalışmalarda aktif rol üstlenmiş, Kürtlerin büyük sevgisini kazanmıştı. O Güney Kürdistan’a desteklerinden ötürü ‘Kürtlerin anası’ ünvanına layık görülmüştü.