Kürt partilerden Newroz kararı: Kerkük'te Kürdistan Bayrağı dalgalanacak!

Kerkük’te bir araya gelen Kürt partileri, Newroz Bayramı’nı Kürdistan Bayrağı ile kutlama kararı aldı.

 Kürt partilerden Newroz kararı: Kerkük'te Kürdistan Bayrağı dalgalanacak!

Kerkük’te bir araya gelen Kürt partileri, Newroz Bayramı’nı Kürdistan Bayrağı ile kutlama kararı aldı.

Kerkük'te bir araya gelen Kürt partileri, yaptıkları toplantıda, Nevroz Bayramı’nı Kürdistan Bayrağı ile kutlama kararı aldı. Partiler, Newroz etkinliğine Kerkük halkının coşkulu bir şekilde katılım göstermesini istedi.

Toplantı sonrası YNK Kerkük Merkez Sorumlusu Yardımcısı Rewend Mela Mahmud, Kürt partileri adına şu açıklamayı yaptı:

  1. Kerkük kentinde özel günleri ortak bir şekilde kutlayacağız. Kerkük halkını Newroz ve Halepçe gibi özel günleri Kürdistan Bayrağı ile kutlamaya davet ediyoruz.
  2. Irak hükümeti anayasayı uygulamalı. Hiçbir baskı ve sindirme politikasını kabul etmeyeceğiz. Kerkük’teki durumun normalleştirilmesini istiyoruz.
  3. Irak Parlamentosu’ndaki Kerkük temsilcilerinin anayasayı uygulaması konusunda hükümete baskı yapmasını ve Kerkük’e ilişkin haksızlıkları kabul etmemesini istiyoruz.
  4. Efrin direnişini destekliyoruz. Bu zorlu süreçte işgalcilere karşı Kerkük’ün Efrin’in kardeş kenti olduğunu belirtiyoruz.
  5. -Kürt yetkilileri Kerkük konusunda tavır almaya çağırıyoruz. Kerkük’teki tek taraflı yönetimi kabul etmemelerini istiyoruz.

Kerkük’te yapılan toplantıya Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), İslami Birlik Partisi (Yekgırtu), Değişim Hareketi (Goran), Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel), Kürdistan Komünist Partisi, Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi, İlerici Parti ve Emekçiler Partisi (Zehmetkêş) bir araya geldi. Toplantıya yalnızca Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) katılmadı. PDK, Kerkük’ü “işgal edilmiş bir kent” olarak kabul ettiğinden dolayı çalışmalara katılmıyor.

16 Ekim'de YNK'ye bağlı bazı peşmergelerin çekilmesiyle Iraklı güçler ile Heşdi Şabi milisleri Kerkük, Tuzhurmatu, Şengal ve diğer tartışmalı bölgelere girmişti. Irak ordusu ile Heşdi Şabi’nin kontrolü sağladığı tartışmalı bölgelerde Kürt halkı üzerindeki baskılar arttı.