MEB'in seçmeli dersler formunda Kirmancki/Zazaki yer almadı

Türkiye’de ortaokullarda 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci 30 Ocak tarihinde başladı. Ancak MEB’in okullara gönderdiği bazı formlarda Kürdçe bölümü bazılarında ise Kürdçe’nin Kirmancki/ Zazaki modülünün olmadığı görüldü.

MEB'in seçmeli dersler formunda Kirmancki/Zazaki yer almadı

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) orta dereceli okullarda (5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında, Kürdçenin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Ortaokullarda, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci 30 Ocak 2024 tarihinde başladı. Son başvuru tarihi 12 Şubat olarak belirlendi.

Ancak bazı okullara gönderilen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) formlarının bazılarında Kürdçe dersler arasında yer alan Kirmancki/Zazaki lehçesi için modül açmadığı görüldü. Sistemde Kirmancki/Zazaki modül olmadığı için okul idareleri ne Kirmancki/Zazaki ders kitapları talebinde bulunabiliyor ne de lehçeyi seçen öğrenci sayısını kaydedebiliyor.

Bazı seçmeli ders formunda ise sadece Yaşayan Diller ibaresi yer alıyor. İbarenin yanında ise yer alan 4 rakamı ile lehçe sayısının yer aldığı görülüyor. Ancak 4 lehçenin ayrıntılarına yer verilmiyor. Dolayısıyla öğrenciler bu seçenekte hangi lehçeyi ve dili seçtiği belli olmadığı için sıkıntı yaşanabilir. 

Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, okullarda en az 10 öğrencinin aynı dersi seçmesi durumunda ilgili seçmeli ders okutulabilecek.