Mesrur Barzani: Münih’teki görüşmelerin verimli sonuçları olacaktır

Başbakan Mesrur Barzani, “Münih Güvenlik Konferansı’nda gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin verimli sonuçları olacaktır” dedi.

Mesrur Barzani: Münih’teki görüşmelerin verimli sonuçları olacaktır

Başbakan Mesrur Barzani, 58’inci Münih Güvenlik Konferansı’nda birçok ülkenin yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Başbakan, konferans kapsamında gerçekleştirdiği görüşmelerle ilgili yaptığı açıklamada, “58’inci Münih Güvenlik Konferansı’na katıldı ve ikili görüşmelerde Kürdistan Bölgesi olarak düşüncelerimizi paylaştık” dedi.

Yeni tip coronavirüs (Covid-19) önlemlerinden dolayı bu yıl konferansa daha az katılım olduğunu belirten Başbakan, buna rağmen birçok görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

“Münih Güvenlik Konferansı’nda gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin verimli sonuçları olacaktır” diyen Başbakan, “Bölgede gelişen olaylara karşı Kürdistan Bölgesi’nin görüş ve gözlemlerini paylaştık. Tüm taraflarda karşılıklı bir anlayış vardı” ifadelerini kullandı.

Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan’la ilgili petrol ve gaz kararını da değerlendiren Başbakan, “Bu bir iç sorundur ancak bununla ilgili rahatsızlığımızı da dile getirdik. Bu, Kürdistan Bölgesi’nin anayasal haklarına karşı alınmış siyasi bir karardır” değerlendirmesinde bulundu.

Münih Güvenlik Konferansı’nda üç konunun temel gündem olduğunu belirten Başbakan, “Siyaset, ekonomi ve güvenlik konuları ele alındı. Yaptığımız tüm görüşmelerde ilgili taraflara Kürdistan Bölgesi’nin bu konulardaki duruş ve düşüncelerini aktardık” dedi.

Başbakan konferansta Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile beraber Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Senatör Lindsey Graham başkanlığındaki ABD Kongresi heyetiyle görüşmüştü.

Ardından ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Elissa Slotkin ve Adam Schiff ile bir araya gelen Başbakan, Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Eymen Safedi, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf, Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Alman Federal Meclisi üyeleri Thomas Erndl ve Roderich Kiesewetter, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ve Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile birer görüşme gerçekleştirmişti. / K24