Mesrur Barzani: 'Şengal Anlaşması ivedilikle uygulanmalı'

Başbakan Mesrur Barzani, 2021 MERI Forumunda yaptığı konuşmada, “PKK niçin Şengal’de? Yasal olmayan bir güç Şengal’de halkın seçime katılmasına engel oluyor ve kendilerini tehdit ediyor. Şengal Anlaşması ivedilikle uygulanmalı” dedi.

Mesrur Barzani: 'Şengal Anlaşması ivedilikle uygulanmalı'

“İstikrarlı bir Ortadoğu için istikrarlı bir Irak” adıyla gerçekleştirilen 2021 MERI Forumunun ikinci gününde Kürdistan Bölgesi Başbakanı gazeteci Amberin Zaman’ın yönettiği “Kürdistan Bölgesi geleceğe bakıyor: stratejiler, zorluklar ve fırsatlar” başlıklı panelde kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

“PKK niçin Şengal’de?”

"Irak Başbakanı Mustafa Kazimi de anlaşmanın uygulanmasını istiyor. PKK var Şengal’de, PKK’nin oraya gitmesi için hiçbir yol yok, Suriye’den o bölgeye gidiyorlar. PKK niçin Şengal’de? Yasal olmayan bir güç Şengal’de halkın seçime katılmasına engel oluyor ve kendilerini tehdit ediyor. Şengal Anlaşması ivedilikle uygulanmalı."

İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğünü desteklediklerini vurgulayan Mesrur Barzani, "Bu konuda hükümetin sınırlandırması söz konusu değil. Mahkeme tarafından yürütülen bazı dosyalar var, hükümetin bunlara müdahalesi söz konusu değil. Bazı muhalif siyasi gruplar, bu konuyu hükümete saldırmak için kullanıyor. Başka bölgelerden gazeteciler Kürdistan Bölgesi’ne geliyor. Burada 1 milyon sığınmacı var. Aktivistler başka bölgelerden buraya geliyor" diye konuştu.