Mesrur Barzani’den Paris saldırısına tepki, Kürt diasporasına çağrı

Başbakan Mesrur Barzani, Fransa’da Kürtlere yönelik gerçekleşen silahlı saldırı ile ilgili açıklama yaptı.

Mesrur Barzani’den Paris saldırısına tepki, Kürt diasporasına çağrı

Kürt diasporasına şiddetten uzak durulması çağrısında bulunan Başbakan, Twitter hesabı üzerinde yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Paris’te Kürt topluluğa yönelik gerçekleşen çirkin saldırıdan ötürü son derece üzgünüm.

Düşüncelerim kurbanların aileleri ile birlikte. Kürt diasporasını itidalli davranmaya çağırıyorum. Şiddetin hiçbir şeklini mazur görmeyelim.

Fransız dostlarımızın ülke çapında Kürt topluluklarını korumak ve failleri adalete teslim etmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağına inanıyorum.

Fransız halkı pek çok kere yanımızda oldu. Çok ortak noktamız var; terörizme birlikte karşı çıkıyoruz; şiddet ve savaş nedeniyle yerinden edilmiş insanlarla ilgileniyoruz. Bu bağ, bu suçu işleyenlerin nefret dolu gündeminin çok ötesinde.”

Ne olmuştu?

Fransa’nın başkenti Paris’te dün (23 Aralık) Strasbourg Saint Denis Mahallesi’nde bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne silahlı saldırı gerçekleşti.  Saldırıda 3 Kürt hayatını kaybederken, 3’ü de yaralandı. Ölenlerin Kürt sanatçı Mir Perwer, Kürt kadın aktivist Emine Kara ve Abdurrahman Kızıl oldukları açıklandı.

Rûdaw yayınına katılan yazar İbrahim Seydo Aydoğan, saldırganın Kürt gençleri tarafından etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Öte yandan Fransız makamları saldırıya ilişkin soruşturma açıldığını, saldırganın, Fransa'nın resmi demir yolu şirketi SNCF'ten emekli 69 yaşındaki bir Fransız vatandaşı olduğunu açıkladı. Saldırganın daha önce de 2 kez cinayete teşebbüs ettiğinin polis kayıtlarına geçtiği, ayrıca 12 Kasım 2021'de elinde kılıçla Paris'te bir göçmen merkezine saldırdığı ve 2 kişiyi yaraladığı belirtildi. Saldırı sonrası Paris’te bulunan pek çok kişi sokaklarda gösteri düzenledi, polis ise gaz bombalarıyla müdahale etti.

Saldırıya ilişkin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ““Fransa Kürtleri, Paris'in kalbinde hain bir saldırının hedefi oldu” açıklamasında bulundu.