Neçirvan Barzani’den BM’ye Kerkük mektubu

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Birleşmiş Milletler’e (BM) bir mektup göndererek, uluslararası toplumun Kürdistani bölgelerin statüsünü belirleyecek olan 140’ıncı maddenin uygulanması ve Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümünde rol almasını istedi.

Neçirvan Barzani’den BM’ye Kerkük mektubu

Neçirvan Barzani BM Genel Sekreteri ve 15 üye ülkeye bir mektup gönderdi.

Barzani, başta Kerkük ve Kürdistani bölgelerin geleceğini belirleyecek olan 140’ıncı maddenin uygulanması için rol almaları talebinde bulundu.

Başkan Neçirvan Barzani, BM’den şu taleplerde bulundu:

1. BM Genel Sekreteri temsilcisinin Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi hükümeti arasındaki sorunların çözülmesinde rol alması için özellikle doğal kaynakların paylaşımı ve 140’ıncı maddenin uygulanması için yetkilerinin artırılması.

2. Kürdistan Bölgesi Başkanı, Irak hükümetinin BM’nin Irak seçimlerinde etkin bir şekilde rol alma talebini destekliyor. Irak seçimlerinin bu yılın Ekim ayında ihlaller olmadan gerçekleşmesinden emin olmak için.

3. BM Güvenlik Konseyi’nin yeni karar tasarısında Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında bütçe ve doğal kaynaklar konusunda yapılan anlaşmanın BM tarafından resmi olarak desteklenmesi maddesinin yer alması.

4. Kürdistan Bölgesi’ndeki göçzedelerin desteklenmesi ve kamplarda kalanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için insani yardımların artırılması.

/Rudaw