1 Şubat saldırılarının üzerinden 17 yıl geçti

KDP ve KYB’nin Erbil binalarının hedef alındığı ve 101 kişinin şehit düştüğü kanlı 1 Şubat saldırılarının üzerinden 17 yıl geçti.

1 Şubat saldırılarının üzerinden 17 yıl geçti

Kurban Bayramı’nın birinci günü vatandaşlar, Kürdistan Bölgesi yönetiminin düzenlenmesi ve toplumsal barışın sağlanmasını kutlarken, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Erbil binaları, teröristlerce intihar saldırılarıyla hedef alındı. Saldırılarda aralarında üst düzey bürokrat ve parti yetkililerinin bulunduğu 101 kişi şehit düşmüş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

İki saldırı, KDP ile KYB arasında barış sürecinin yürütüldüğü bir dönemde düzenlenmişti. İki parti yönetimi de saldırıların, bu süreci baltalamaya yönelik olduğunu ancak amacına ulaşmadığını, iki partinin, Kürdistan halkıyla birlikte 1 Şubat şehitlerinin yasını tuttuğunu bildirmişti.

Şehit ve Enfal Bakanlığı’ndan saldırıların yıldönümünde yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Teröristlerin hedefi barışı, bayramın hoşgörü ve esenliğini hedef alsa da şehitlerin kanı ve kurbanlar, birlikte yaşamı güçlendirmenin, Kürdistan halkının birlik ve beraberliğinin mayası olmuştur. Ayrıca Peşmerge Güçleri’nin savunma iradesi ve kahramanlığı, birkaç yıl sonra en büyük terör örgütüyle mücadelede destana dönüşmüş ve bütün dünya adına DAİŞ teröristlerini yenmiştir ki insanlık bundan gururla söz etmektedir.”

Açıklamanın devamında, “Bu tür anmaların Kürdistan’ın egemenliğini ve milletimizin birliğini daha da güçlendirmesini umut ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

Coronavirüs salgını nedeniyle bu yıl geniş çaplı bir anma etkinliği düzenlenmedi. Az sayıda yetkilinin katılımıyla Sami Abdulrahman Parkı’ndaki 1 Şubat Şehitleri Anıtı’na çelenkler bırakılarak saygı duruşunda bulunuldu.