Paris saldırısına Almanya, İngiltere ve Avusturya'dan tepki

Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi yakınlarında düzenlenen saldırıya birçok ülkeden tepki geldi.

Paris saldırısına Almanya, İngiltere ve Avusturya'dan tepki

Almanya Başbakanı Scholz, Twitter hesabından Almanca ve Fransızca paylaştığı mesajında, Paris’i ve Fransa'yı sarsan “kötü bir eylemle” karşı karşıya kalındığını belirtti. Scholz “Bugün Paris ve Fransa'yı sarsan korkunç bir olay. Düşüncelerim kurbanlar ve aileleriyle birlikte” ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da "Nefret asla kazanmamalı" mesajını paylaştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Bugün Paris'teki silahlı saldırıyla ilgili trajik haberler aldık" değerlendirmesinde bulundu.

Avusturya Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından ise saldırının Paris'i yasa boğan korkunç bir eylem olduğu belirtilerek, "Nefret kazanmayacak" mesajı paylaşıldı.

Ne olmuştu?

Fransa’nın başkenti Paris’te dün (23 Aralık) Strasbourg Saint Denis Mahallesi’nde bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne silahlı saldırı gerçekleşti.  Saldırıda 3 Kürt hayatını kaybederken, 3’ü de yaralandı. Ölenlerin Kürt sanatçı Mir Perwer, Kürt kadın aktivist Emine Kara ve Abdurrahman Kızıl oldukları açıklandı.

Öte yandan Fransız makamları saldırıya ilişkin soruşturma açıldığını, saldırganın, Fransa'nın resmi demir yolu şirketi SNCF'ten emekli 69 yaşındaki bir Fransız vatandaşı olduğunu açıkladı. Saldırganın daha önce de 2 kez cinayete teşebbüs ettiğinin polis kayıtlarına geçtiği, ayrıca 12 Kasım 2021'de elinde kılıçla Paris'te bir göçmen merkezine saldırdığı ve 2 kişiyi yaraladığı belirtildi.

Saldırı sonrası Paris’te bulunan pek çok kişi sokaklarda gösteri düzenledi, polis ise gaz bombalarıyla müdahale etti.

Saldırıya ilişkin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ““Fransa Kürtleri, Paris'in kalbinde hain bir saldırının hedefi oldu” açıklamasında bulundu.