Mesud Barzani: Kürdistan, İntikam peşinde olmadı

Başkan Mesud Barzani, IŞİD terörüne karşı verilen yüzlerce kurbana rağmen Kürdistan halkının hiçbir şekilde intikam alma yoluna gitmediğini söyledi.

Mesud Barzani: Kürdistan, İntikam peşinde olmadı

Başkan Mesud Barzani, IŞİD terörüne karşı verilen yüzlerce kurbana rağmen Kürdistan halkının hiçbir şekilde intikam alma yoluna gitmediğini söyledi.

Başkan Barzani bugün, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin IŞİD'in Irak ve Kürdistan’da işlediği suçlarını araştırmadan sorumlu yardımcısı ve danışmanı olan Karim Asad Ahmad Khan ile beraberindeki heyetle bir görüşme gerçekleştirdi.

Kürdistan halkı ve Peşmerge’nin IŞİD terörüyle savaşta verdiği bedellere dikkat çeken Başkan Barzani, “Kürdistan halkına yaşatılan bütün o olumsuzluklara rağmen Kürdistan halkı yeni bir sayfa açmak adına, hiçbir şekilde intikam almaya yoluna gitmedi” dedi.

IŞİD’in tehditlerine de işaret eden Başkan, “Evet, IŞİD askeri olarak yenildi ancak halen varlığını koruyor ve bütün dünyayı tehdit ediyor” vurgusunda bulundu.

Terörün amacının inançlar arasında düşmanlık ve karşıtlık çıkarmak olduğunu belirten Başkan Barzani, “Bu da tehlikeli bir durumdur. Bu tehditle mücadele için uluslararası işbirliğine ihtiyaç vardır” ifadesini kullandı.

Başkan Barzani’nin IŞİD terörüyle mücadeledeki rolüne övgüde bulunan Ahmad Khan, IŞİD’in yenilgiye uğratılmasında Kürdistan Peşmerge Gücü’nün fedakarlığı ve kahramanlığının etkili olduğunu ifade etti.

Ahmad Khan, suç işleyen IŞİD’lilerle ilgili yargılama süreci, görevi ve çalışmaları hakkında Başkan Barzani’ye bilgi verdi, IŞİD’in Irak ve Kürdistan’da işlediği suçların soykırım çerçevesine girdiğini kaydetti.

BM’nin gayretlerinin; suçlu IŞİD’lilerin yargılanması, suçluların sınıflandırılması ve ulusal barış zemininin sağlanmasına dönük olduğunu söyleyen Ahmad Khan, Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki ilgili yetkililerin, BM ekibine yardımcı olması talebinde bulundu.

Başkan Barzani, BM’nin IŞİD’lilerin yargılanıp cezalandırılmasıyla ilgili attığı bu adımın kutsal olduğunu vurgulayarak, tam destek verdiğini dile getirdi.