Neçirvan Barzani: Irak hükümeti Enfal kurbanları için tazminat ödemeli

Neçirvan Barzani: Irak hükümeti Enfal kurbanları için tazminat ödemeli

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Barzan Enfali’nin yıl dönümü vesilesiyle yayımladığı mesajda, “Enfallerin tekrarlanmaması ve engellenemesi için çalışmaya devam edeceğiz. Irak hükümetinde Enfal kurbanlarının tazminat ödemesi bağlı kalmasını istiyoruz” dedi.

Neçirvan Barzani, Barzan Enfali’nin yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Barzani, “Bugün 31 Temmuz 1983’te 10 gün içinde Kuştepe, Behirke, Herir, Diyana ve Erbil sınırında Baas rejimi tarafından zorla kamplara toplanarak Enfal edilen ve zorla Irak’ın güneyindeki ölüm çöllerine götürülen 8 bin suçsuz sivil Barzani’yi anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Enfal edilen kişilerin anne, eş ve kız kardeşlerinin zorlu bir hayat ve acı bir kaderin yükünü sırtlamak zorunda kaldıklarını belirten Başkan Barzani, şu ifadeleri kullandı:

“Çocuklar için baba, kardeş ve emekleriyle hayatlarını idare etmeliydiler. Bugün vesilesiyle çok zahmetli bir yaşamı sırtlayan ama hiçbir şekilde diz çökmeyen bu onurlu anne ve kızkardeşlerin rolünü ve emeğini saygı ile dile getiriyoruz.

Enfal kurbanlarının yakınlarına her türlü desteği sunan Erbil, Herir, Batas ve Diyana halkının rolünü saygı ile anıyoruz. Onlara destek olarak, iş imkanı ve hayatlarını idare etmek için olanak sağladılar. Fedakarlıkları her zaman Enfal yakınları, Kürdistanlılar ve bizlerin anısında kalacak.

Enfal kurbanları ve tüm Kürdistan şehitlerinin ruhunu onurlu bir şekilde anıyorum. Aile ve yakınlarına selam ve saygılarımı gönderiyorum. Irak ve dünya genelinde hiçbir yerde insanlığın bir daha Enfal ve kimyasal saldırılar gibi acı çekmemesi için çaba göstermeye devam edeceğiz. Irak hükümeti de Enfal kurbanlarının tazminatını ödemeye bağlı kalmalıdır.”

Barzan Enfali

37 yıl önce Irak'ta diktatör Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimi askerleri, Barzan bölgesinde sırf “Kürt” oldukları için Barzani aşiretinden 8 bin erkeği evinden çıkarıp zorla Kuştepe’deki toplama kampına götürdü. Ardından 31 Temmuz 1983 günü “Kerkük’te toplantıya götürülecekleri” belirtilen bu insanlar Topzawa ve Irak’ın güneyindeki Musenna kentine bağlı Nugreselman ve Erer çöllerine götürülerek canlı canlı toprağa gömüldü.

2011 yılında Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, Barzanilere karşı uygulanan bu katliamın “soykırım” olduğuna karar verdi ve hem savaş suçu ve hem de insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğuna karar verdi.