Neçirvan Barzani: 'Soykırım olarak tanınması girişimlerini memnuniyetle karşılıyoruz'

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani Şengal Katliamı’nın 7’inci yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Neçirvan Barzani: 'Soykırım olarak tanınması girişimlerini memnuniyetle karşılıyoruz'
Başkan Neçirvan Barzani, Şengal Katliamı’nın 7’inci yıl dönümü vesilesiyle paylaştığı mesajda, “Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki Ezidilerin ve tüm bileşenlerinin siyasi, otoriter, hükümet, idari, yasal ve sosyal alanlardaki gerçek katılım ve ortaklık düzeyi yükseltilmeli, genişletilmeli ve artırılmalıdır” dedi.
 
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani Şengal Katliamı’nın 7’inci yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.
 
Ezidilerin geleceği güvence altına alınması gerektiğini vurgulayan Başkan Neçirvan Barzani mesajında şu ifadelere yer verdi:
 
"Şengal ve çevresinde yaşanan acılı soykırımın 7’inci yıldönümünde, yaşamını yitiren Ezidi kardeşlerimizi saygıyla anıyor ve onların önünde eğiliyoruz. Onlar her zaman, Kürdistan halkının ve insanlığın hafızasında kalacaktır. Bu vesileyle buradan bir kez daha aileleri ve yakınları ile acılarını paylaşıyor, onlara olan desteğimizi ifade ediyoruz.
 
Aradan yedi yıl geçmesine rağmen, bizler ve tüm insanlık, IŞİD teröristlerinin vahşeti ve işledikleri suçların şokundayız. Ancak malum Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta yaşayan Ezidi kardeşlerimizin beklentileri var ve tüm taraflar bu beklenti ve talepleri yerine getirmek için üzerinde çalışmalıyız. Herkesin desteği ve yardımıyla Ezidi kardeşlerimizin sorunlarını çözme ve ihtiyaçlarını güvence altına alma yaralarını sarmaya, daha iyi bir geleceğe ve güvenli bir hayata yönelik pratik adımlar atmak yönündeki çabalarımızı arttırmalıyız.
 
“Ezidi Kürtlerin siyasi, otoriter, idari ve sosyal alanlarındaki katılımı artmalıdır”
 
Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki Ezidilerin ve tüm bileşenlerinin siyasi, otoriter, idari, yasal ve sosyal alanlardaki katılım ve ortaklık düzeyi yükseltilmeli, genişletilmeli ve artırılmalıdır. Kaçırılan Ezidilerin kurtarılması ve kaybolanların akıbetlerinin belirlenmesi ile çözüme kavuşturulması için daha fazla ortak çalışma yapılmalıdır.
 
Tarih boyunca başlarına gelen tüm felaketlere, can ve mal kayıplarına rağmen binlerce yıldır bir arada yaşamanın, hoşgörünün ve birbirini kabul etmenin sağlam temellerinden birini temsil eden Ezidiler, bütün olumsuzluklara rağmen dinlerine sarılıp ilkelerinden vazgeçmediler. İnançları ve güçlü iradeleri ile yaralarını sarmaya devam edeceklerine inanıyoruz. Ancak burada tüm insanlığın Ezidilere garanti ve güvence vererek uluslararası düzeyde Şengal katliamının bir soykırım olarak tanınması için çabalamalıdır.
 
“Soykırım olarak tanınması girişimlerini memnuniyetle karşılıyoruz”
 
Bu bağlamda, son dönemde Irak, Belçika ve Hollanda parlamentolarında atılan adımları, memnuniyetle karşılıyor ve değerli buluyoruz. Bu doğrultuda Birleşmiş Milletler, UNITAD gibi tüm ilgili taraflarla koordinasyon ve işbirliği yapmaya devam edeceğiz. IŞİD’in işlediği suçluların yasal çerçevede cezalandırılması ve mağdurlar için gereken adaletin sağlanması için çalışmalarımız sürecektir.
 
Şengal’in il olması talebine tam desteğimizi teyit ediyoruz ve bu projenin başarılı olması için Irak federal hükümeti ve Musul Valiliği ile birlikte çalışıyoruz. Irak hükümetini, Parlamento tarafından onaylanan Ezidi Mağdurlar Yasası uyarınca mağdurlara ve ailelerine tazminat ödemeye çağırıyoruz.
 
Bu vesileyle buradan bir kez daha yaşamını yitirenlere ve Başkan Barzani'nin liderliği ve doğrudan gözetiminde Şengal ve çevresini kurtarmak için hayatlarını ortaya koyan kahraman Kürdistan Peşmerge’lerinin ruhlarına selam gönderiyoruz.”