ÖSO, Humus'tan çekiliyor!

Suriye hükümeti ile anlaşan Özgür Suriye Ordusu, (ÖSO) El-Vaar semtinde varılan 'ulusal uzlaşı' anlaşması çerçevesinde Humus'tan çekilmeye başladı.

ÖSO, Humus'tan çekiliyor!

Şam Yönetimi ile anlaşan ÖSO, El-Vaar semtinde varılan ulusal uzlaşı anlaşması kapsamında Humus'tan çekilmeye başladığı belirtildi. Hükümet ve muhalifler arasında 13 Mart'ta imzalanan anlaşma uyarınca ilçeyi terk etmek zorunda kalan muhaliflerin aileleriyle birlikte bölgeden çıkışları başladı.

Konu ile ilgili IMPNews'e bilgi veren Gazeteci Ferhat Aktaş, "2012 den başlayıp 2017'e uzanan çatışmalı ve sancılı bir dönemin sonuçlanması olarak değerlendirebiliriz” diyor:

"Kent merkezinin 'eski Humus' diye bilinen bölgeyi 2012'de ÖSO ve Selefi gruplar ele geçirdi ve kentin önemli bir bölümünde etkinlik kurdular. Suriye ordusu kısa süreli geri çekilme sürecinin ardından kent merkezinde operasyonlara başladı ve 2014'te eski Humus bölgesinde kuşattığı gruplara iki seçenek sundu. Ya imha ya kent içinde el Vaar semtine gidiş. Kabul edenler oraya aktarıldı, kalanlar imha edildi. Bu birinci aşamaydı.”

"İkinci aşamada,2015'te varılan anlaşmaya göre 700 civarında silahlı unsur İdlip tarafına gitti ve tahliyelerin devam etmesi öngörülmesine rağmen semt içindeki silahlı grupların bazıları anlaşmayı bozan saldırılar düzenledi. Semte dönük kuşatma o tarihten sonrada imha temelinde bir operasyona dönüşmedi. Yani, yönetim barışçıl bir çözümü esas aldı. Son olarak Rus'larında yeniden devreye girmesiyle 2015'te akamete uğratılan ulusal uzlaşı anlaşması çerçevesinde üçüncü aşamaya geçildi. Yani semt silahlı unsurlardan tamamen arındırılıyor. Cerablus ve İdlip tarafına sayıları 2000 dolayında olan terörist ve aileleri gönderilecek, teslim olan ve af yasasından yararlanmak isteyenlerin durumu da incelip toplumsal yaşama katılımları sağlanacak.”

Humus'ta kontrolü elinde tutan ve 'ulusal uzlaşı' gereği kent merkezinden çekilenlerin ÖSO'ya bağlı Faruk Tugayı isimli bir grubun üyesi olduklarını söyleyen Aktaş, Faruk Tugayı adlı grubun Humus'ta yaşayan çok sayıda Hristiyan'ı öldürdüğünü ve göç etmek zorunda bıraktığını ifade ederek şu bilgileri verdi:

"Hristiyan Ortodokslara dönük saldırı, göç ettirme ve yağma pratiğinde bu grup ön plandaydı. Zaten Ortodoks Kilisesi Humus'ta yaşayan Hristiyanların ÖSO tarafından zorla göç ettirildiğini, 2012-14 arasında kent merkezindeki Hristiyanların tamamına yakının Suriye ordusunun kontrol ettiği bölgelere geçiş yaptığını söylemişti.”

Ferhat Aktaş, Humus'tan tahliye edilenlerin El Bab üzerinden Cerablus'a gönderileceği bilgisini de aktardı.