PDK ve YNK'nin Kerkük anlaşması, Arapları ayaklandırdı

Kerkük'teki Arap partileri, Kürt partilerin anlaşmaya varmaları üzerine, Parlamentoya, Kerkük İl Konseyini askıya alması çağrısında bulundular.

PDK ve YNK'nin Kerkük anlaşması, Arapları ayaklandırdı

Kerkük'teki Arap konseyi yaptığı bir açıklamayla, iki ana akım Kürt partisinin (PDK ve YNK) Kerkük valiliği konusunda şehrin Arap ve Türkmen bileşenlerine danışmadıkları için duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.

Arap Konseyi, PDK ve YNK'nin Kerkük valisi konusundaki anlaşmasını, "Kürtler, şehrin diğer bileşenlerini risklerle karşı karşıya bırakacak şekilde Kerkük'ün kaderini tek taraflı olarak ele alıyorlar." şeklinde tepkiyle karşıladılar.

"Kürtleri, bu tür girişimlerin Irak hükümeti ve Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen anlaşma için ihtiyaç duyulan prensipleri yok edecektir." denilen açıklamada, Partiler Irak Parlamentosu ve hükümetini "şehrin kaderini manipule edebilecek konuları açıklığa çıkarmaya" davet ettiler.

Yanısıra Kerkük Valisinin Kerkük İl Konseyini yasalara uygun olarak askıya alması için parlamentoya çağrıda bulundular.

Partiler, Kurdistan Demokrat Parti (PDK) ile Kurdistan Yurtseverler Birliği'nin (YNK) Pazartesi günü yaptıkları Kerkük anlaşması üzerine bir araya gelmeye karar verdiler.

Her iki Kürt partisi Kerkük Valisinin ortak Kürt listesine sahip YNK'li bir yetkilinin olması ve Kerkük İl Konseyinin valilik makamı adayı için oy kullanması konusunda anlaşmaya vardılar.