PDK-YNK: Kürdistan Bağımsızlık referandumu yapılacak,

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) toplantısı sonrası yapılan ortak açıklamada, referandum ve bağımsızlığın Kürdistan halkının hakkı olduğu bildirildi.

PDK-YNK: Kürdistan Bağımsızlık referandumu yapılacak,

Bugün Başkan Barzani başkanlığında gerçekleşen KDP - KYB üst düzey toplantısı, 3 saat sürdü.

Toplantı sonrası yapılan ortak yazılı açıklamada Kerkük, referandum, bağımsızlık ve iç durumla ilgili konulara değinildiği ifade edildi.

Açıklamada, referandum ve bağımsızlık konusu üzerinde durulduğu belirtilerek, Kürdistan halkının, kendi yönetim şekline karar verme, referandum ve bağımsızlık konularında hakkı olduğu ifade edildi. İki partinin, bu konuyu ulusal bir mesele olarak ele aldığı ve konu üzerinde ciddiyetle çalışacağı kaydedildi.

Buna göre oluşturulacak ortak bir komisyon, Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi ve etnik gruplarla görüşüp, referandumun nasıl yapılacağı konusunu ele alacak.

Kerkük'te bayrak

Açıklamada son günlerde tartışma konusu haline getirilen Kerkük'te resmi kurumlara Kürdistan bayrağının asılması kararına da değinildi.

İki tarafın da Irak Hükümeti'nin yıllardır Anayasanın 140'ıncı Madde'sini uygulanmaktan kaçındığı konusunda aynı görüşü paylaştığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Nasıl ki Irak Hükümeti'nin Kerkük'te kendi bayrağını bulundurma hakkı varsa, aynı şekilde Kürdistan'ın da bayrağını bulundurma hakkı vardır. Ünkü anayasada Kerkük ve diğer bazı bölgelerin sorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla Kürdistan için Kerkük'te bayrak bulundurmak yasal ve anayasaldır.”

Açıklamanın sonunda Kürdistan Bölgesi'ndeki durumla ilgili ise, siyasi, yasal ve ekonomik sorunların çözümü için acele edilmesinde ortak tavra sahip olunduğu belirtildi.