Peşmerge ile Irak ordusu iki ortak tugay kuruyor

Peşmerge Güçleri ile Irak ordusunun IŞİD’e karşı mücadele kapsamında iki ortak tugay kuracağı bildirildi.

Peşmerge ile Irak ordusu iki ortak tugay kuruyor

Peşmerge Bakanı Yadımcısı Serbest Lezgin, düzenlediği basın toplantısında, sözkonusu tugayların kurulmasına, Kerkük, Diyala, Hanekin, Salahaddin, Anbar ve Musul'un batısında artan IŞİD faaliyetleri nedeniyle karar vevildiğini söyledi.

Lezgin, tugayların silahlandırılması ve finanse edilmesi konusunda nihai bir sonuca varmak için Irak Savunma Bakanlığı ve Peşmerge Bakanlığı arasında müzakerelerin sürdüğünü kaydetti.

Biz Peşmerge Bakanlığı olarak iki tugaya tahsis edilen kuvvetleri hazırladık” diyen Lezgin, bu konuda Erbil ile Bağdat arasında “ilerleme” kaydedildiğini de sözlerine ekledi.

IŞİD, 2014'te Irak ve Suriye topraklarının büyük bir bölümünün kontrolünü ele geçirdi.

Irak ordusu 2017’de, Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri (DSG ise 2019'da örgüte karşı zafer ilan etti. Ancak bu tarihten son da örgüt özellikle Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki tartışmalı bölgelerde saldırılarına devam ediyor.

IŞİD’in artan faaliyet ve saldırılarının ardından Erbil ile Bağdat askeri heyetleri, güvenlik boşluğunun doldurulması için harekete geçmişti.

Peşmerge Bakanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı, Temmuz 2020’de 4 ayrı Ortak Koordinasyon Odası’nın (Diyala, Kerkük, Mahmur ve Musul) kurulması konusunda anlaşmıştı. Bu kapsamda Diyale, Kerkük ve Mahmur’daki operasyonlar odası merkezleri geçtiğimiz aylarda faaliyetlerine başlamıştı.

Söz konusu odalarda Peşmerge, Irak ve uluslararası koalisyon subayları görev yapıyor.

Öte yandan Peşmerge Güçleri ile Irak ordusu 4 yıl aradan sonra geçtiğimiz Mayıs ayında uluslararası koalisyonun desteği ile IŞİD’e karşı Süleymaniye ve Diyala vilayetleri arasındaki bölgelerde ortak kara operasyonu düzenlemişti.