Peşmerge Komutanı: PKK’lilerin ateşine karşılık verildi

Peşmerge Genelkurmay Başkanı Cemal Eminki, Metina bölgesinde PKK’lilerin Peşmergeye ait bir üsse ateş açtığını, Peşmergenin de karşılık verdiğini söyledi. HPG ise bölgede kısa süreli bir temas yaşandığını duyurdu.

Peşmerge Komutanı: PKK’lilerin ateşine karşılık verildi

Duhok’un Amedi ilçesindeki Metina dağı bölgesinde bu sabah bir grup PKK’linin Peşmerge üssüne ateş açtığı bildirildi.

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Genelkurmay Başkanı Cemal Eminki, “PKK’liler Amedi ilçesi ile Kadişe kasabası arasındaki Çarçel bölgesinde Peşmerge noktasına ateş açtı. Peşmerge de savunma amaçlı ateşe karşılık verdi. Bir kaç dakika süren karşılıklı ateş esnasında herhangi bir can kaybı yaşanmadı” dedi.  

Eminki, “Bu PKK’lilerin Güney Kürdistan topraklarında Peşmergeye ilk saldırısı değil. Daha önce de başka yerlerde ateş açtılar. Peşmerge kenti topraklarında, kendi görev bölgesindedir. Ateş nereden gelirse gelsin karşılıksız kalmayacaktır” diye konuştu.

Peşmerge Genelkurmay Başkanı Eminki, PKK’lilerden herhangi bir kayıp olup olmadığı konusunda bir bilgi edinemediklerini söyledi.

HPG’den açıklama

Öte yandan PKK’nin askeri kanadı HPG’ye bağlı Basın İrtibat Merkezi’nden yapılan açıklamada, “KDP güçleri” diye adlandırılan Peşmerge Güçlerinin 5 Haziran günü Metina bölgesine bağlı Girê Çarçel ve Girê Hakkari arasındaki bölgeye “saldırı biçiminde gelip yerleştiği” iddia edildi.

Peşmergenin “tüm uyarı ve çağrılara rağmen burada mevzilenmeye devam ettiği ve yeni yollar yaptığı” ifade edilen açıklamada, şu sözlere yer verildi:

“24 Temmuz günü sabah saatlerinde Girê Çarçel alanında yeniden harekete geçerek gerilla noktalarına doğru ilerlemeye çalışmıştır. Daha önce de kamuoyuna duyurduğumuz gibi, söz konusu alan gerilla güçlerinin yıllardır mevzilendiği temel bir bölge olup, alana yeni gelen KDP güçleri ile arasında çok kısa bir mesafe bulunmaktadır. KDP güçlerinin gerilla noktalarına doğru ilerlemesi sonucunda kısa süreli bir çatışma yaşanmıştır. KDP güçleri alanı ağır silahlarla taramış ve bunun sonucunda arazide yangın çıkmıştır.”

5 ve 8 Haziran’da Peşmergeler şehit düşmüştü

5 Haziran günü Amedi ilçesi Metina Dağı bölgesinde Peşmerge Güçleri konvoyu PKK’lilerin pususuna düşmüş, Hejar Subhi Amedi (35), İmad Maruf (36), Qaid Reşit Kelekçi (35), Karwan Tofiq Dinarteyi (34), Nezwar Abdulrahman (44) isimli 5 Peşmerge şehit düşmüş, 7 Peşmerge de yaralanmıştı.

HPG, sözkonusu saldırının kendileri tarafından yapılmadığını savunmuştu. 

Ancak, PKK'den ayrılarak Peşmerge Güçleri'ne sığınan PKK'li İnan Çelik (Özgür Jiyanda), 8 Ekim 2020'de evinde vurulan Serzêr Gümrük Kapısı Asayiş Müdürü Gazi Salih Alihan ve Metina'da şehit edilen 5 Peşmergeye yönelik saldırının da PKK tarafından yapıldığını belirtmişti.

Yine 8 Haziran’da Zaho ilçesine bağlı Derkar kasabası kırsalında PKK’lilerin açtığı ateş sonucu Zaho nüfusuna kayıtlı Rezwan Muhammed adlı Peşmerge şehit düşmüştü.