PKK, Rojava'daki askeri güçlerini Şengal'e kaydırıyor

PKK, Rojava'daki askeri güçlerini Şengal'e kaydırıyor

Şengal Cephesi Peşmerge Güçleri Komutanı Qasim Dirbo, PKK’ye bağlı güçlerin Rojava’dan Şengal’e güç getirdiğini belirterek Irak güvenlik güçlerinin varlığı ile bölgede güvenlik ve asayiş konusunda ciddi zafiyetlerin bulunduğunu dile getirdi.

IŞİD’in Şengal’e saldırısının üzerinden 5 yıl geçti. Bu süreçte şengal saldırılarını başlamasıyla birlikte bölgeye PKK’ye bağlı güçler de yerleştirildi. IŞİD’in Peşmerge Güçleri’nden temizlenmesine rağmen PKK bölgedeki varlığını sürdürdü. Ardından bölgeye Haşdi Şabi Güçleri de yerleşti. Bölge halkı sözkonusu güçler nedeniyle evlerine dönemiyor. 

BasNews’e konuşan Şengal Cephesi Peşmerge Güçleri Komutanı Qasim Dirbo, Şengal’de meşru idarenin bulunmadığını güvenlik ve asayiş konusunda ciddi anlamda sorunların yaşandığını söyledi.  

Qasim Dirbo, Şengal saldırıları nedeniyle bölgedeki Ezdilerin büyük kısmının Avrupa’ya, bir kısmının ise Şengal Dağı’na bir kısmının ise Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplara sığındığını ifade ederek, Irak güvenlik güçlerinin kent merkezinde olduğunu PKK’nin de bölgede kurmak istediği sistemin hayatı normale dönüştüremediğine dikkat çekti.  

Şengal’deki güvenlik zafiyeti nedeniyle IŞİD’in yeniden saldırma ihtami olduğunun altını çizen Peşmerge komutanı Qasim Dirbo “IŞİD üyeleri geçtiğimiz günlerde çimento fabikasına saldırdı. Bu kargaşada kim bu saldırılar karşısında savunma yapacak? Kim bu saldırılardan sorumlu?” şeklinde tepki gösterdi.

Savaş sonrası şengal’in viraneye döndüğüni belirten Dirbo, kentte ne elektirik, ne su olmadığını belirterek, “Bu durumda halk nasıl evlerine dönebilir? Hiçbir hizmet götürülemiyor” dedi.

Bağdat hükümeti ile ilişki içerisinde olduklarını belirten Dirbo, “Bağdat hükümetinin Şengal politikası doğru değil. Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Şengal’e yönelik çalışmaları var. Ancak Bağdat’ın umrunda değil. Ne kadar hırsız ve yağmacı varsa şengal’e göndermiş” ifadelerini kullandı.

Şengal Cephesi Peşmerge Güçleri Komutanı Qasim Dirbo, ayrıca PKK’nin Suriye ve Rojava’dan silah ve askeri güçlerini Şengal’e kaydırdığını belirterek “Bağdat 3 bin PKK savaşçısana maaş ve erzak veriyor” dedi.