PKK’den Duhok’taki gizemli helikopter kazası ile ilgili ilk açıklama

PKK sözcüsü Zagros Hiwa, Duhok’ta düşen helikopter kazasını araştırdıklarını, helikopterde YPG’lilerin olabileceğini söyledi.

PKK’den Duhok’taki gizemli helikopter kazası ile ilgili ilk açıklama

Dün akşam Duhok’un Amedi ilçesi Çemankê kasabasına bağlı Berkiyat köyü yakınlarında bir helikopter düştü. Rûdaw’ın ulaştığı askeri kaynaklar, helikopterde bulunan 7 kişinin hayatını kaybettiğini ve cenazelerinin Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldığını aktardı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Duhok Valisi Ali Teter, helikopterde bulunanların PKK’li olduklarını açıkladı. Teter, düşen helikoptere başka bir helikopterin daha eşlik ettiğini ancak ikinci helikopterin olay yerinden uzaklaşarak izini kaybettirdiğini aktardı.

Kürdistan Anti Terör Birimi’nden yapılan açıklamada, Kürdistan Bölgesi yetkililerinin, Irak hükümeti, Uluslararası Koalisyon ve Türkiye hükümetiyle iletişime geçtiği ancak helikopterin kendilerine ait olmadığına dair yanıt aldıkları belirtildi.

Açıklamada, helikopterin AS350 tipi Eurocopter olduğu, helikopterde bulunanların PKK’li olduğu ve tamamımın hayatını kaybettiği aktarıldı.

PKK sözcüsü AP’ye konuştu

Öte yandan Associated Press, PKK sözcüsü Zagros Hiwa'nın helikopterde bulunanların örgüt üyesi olmadığını söylediğini bildirdi.

Ziwa, düşen helikopterin ABD liderliğindeki koalisyona ait olabileceğini ve Rojava Halk Savunma Birlikleri (YPG) üyelerini taşıyor olabileceğini söyledi.

AP, helikopterde bulunan 5 kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı.

Ancak koalisyon sözcüsü, kazanın koalisyon operasyonlarının kapsamı dışında kaldığını söyleyerek yorum yapmaktan kaçındı.

Al-Monitor ise hayatının kaybedenlerden birinin, "Abdo" kod adlı Rojavalı Kürt yönetiminde üst düzey bir terörle mücadele yetkilisi olabileceğini öne sürdü.