Putin, 150 bin vatandaşı zorunlu askerlik hizmetine çağırdı

Putin, 150 bin vatandaşın zorunlu askerlik hizmetine çağrılması için kararname imzaladı

Putin, 150 bin vatandaşı zorunlu askerlik hizmetine çağırdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bahar döneminde 150 bin vatandaşı zorunlu askerlik hizmetine çağıran bir kararname imzaladı.

Putin’in kararnamesi, Kremlin'in resmi internet sitesinde kamuoyuna duyuruldu.

Rusya'da sağlığı yerinde bütün erkeklerin, 18 yaşından itibaren bir yıl boyunca askerlik hizmeti veya yüksek öğrenim sırasında buna eşdeğer bir eğitim alması yasal zorunluluk.

Rusya'da Parlamentonun alt kanadı Duma geçen yıl haziran ayında, erkeklerin askere alınabileceği azami yaş sınırının 27'den 30'a çıkarılmasını öngören tasarıyı kabul etmişti. Bu yasa, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girdi.

Zorunlu askerlik hizmeti Rusya'da uzun süredir hassas bir konu. Bu ülkede birçok erkek, yılda iki kez askerlik hizmeti için yapılan çağrıların geldiği dönemlerde zorunlu askerlik celp belgelerinin kendilerine ulaştırılmasından kaçınmak için büyük çaba gösteriyor.

Askere alınanlar yasal olarak Rusya dışında savaşmak üzere görevlendirilemiyor.

Bu askerler, 2022 yılında Ukrayna'da savaşmak üzere daha önce askeri eğitim almış en az 300 bin deneyimli erkeğin toplandığı sınırlı bir seferberlikten muaf tutuldu ancak daha sonra bazılarının yanlışlıkla cepheye gönderildiği iddia edildi.

Putin, son olarak eylül ayında sonbahar dönemi için 130 bin kişinin askere çağırılması için kararname imzalamıştı.

Rus lider, geçen yıl da bahar aylarında ise 147 bin kişinin askere alınması yolundaki bir kararnameye imza koydu.