PYD ve KYB'den ortak basın toplantısı,Peşmerge Efrin'e gidecek mi?

Kürdistan Yurtseverleri Birliği (KYB) Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar, Efrin için siyasi dengeleri gözeten bir çözümün geliştirilmesi gerektiğine inandıklarını belirtti.

PYD ve KYB'den ortak basın toplantısı,Peşmerge Efrin'e gidecek mi?

Kürdistan Yurtseverleri Birliği (KYB) Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar, Efrin için siyasi dengeleri gözeten bir çözümün geliştirilmesi gerektiğine inandıklarını belirtti.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Şahoz Hasan başkanlığında bir heyet Süleymaniye’de KYB Politbüro üyeleri ile bir araya geldi.

Görüşme ardından Şahoz Hasan ve KYB Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Mele Bahtiyar, KYB olarak Efrin ve Rojava’da barışçıl siyasi çözümü desteklediklerini vurgulayarak, Suriye krizinin çözümü için de tüm farklılıkları gözeten demokratik bir sistemden yana olduklarını dile getirdi.

Mele Bahtiyar Efrin’de yaşananlara ilişkin şu sözleri sarfetti:

“Efrin’de gerçekleşen direniş askeri bir gücün sergileyebileceği bir kahramanlık değil. Demokratik meşru hakları için direnen bir irade var orada. Bu inanç olmazsa, hiç bir güç 50 gün boyunca NATO’nun 7’inci büyük askeri gücüne karşı duramazdı.”

Günümüzde sorunları silah yoluyla çözmenin imkansız hale geldiğini ifade eden Mele Bahtiyar, Efrin için çözüm önerilerini şu sözlerle dile getirdi:

“Türkiye, Suriye hükümeti ve Rojava’daki Kürt güçleri için en uygun yol, tüm siyasi dengeleri gözeten bir çözümün geliştirilmesidir. Bu şeklide hem devletlerin sınır güvenliği sorunu ortadan kalkar ve hemde Rojava’daki halkımızın demokratik hakları güvence altına alınmış olur.”

Peşmerge sorusu

Bir gazetecinin “Kobani’de olduğu gibi Efrin’e de peşmerge gönderilmesi gündeme gelebilir mi?” şeklindeki sorusuna Mele Bahtiyar, “Efrin’e askeri güç gönderme bölgenin siyaseti ve Efrin’deki ihtiyaca bağlıdır” sözleriyle cevap verdi.

Efrin ve Rojavalı yetkililerden şu ana kadar böyle bir talep gelmediğini dile getiren KYB Politbüro Sorumlusu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bizden askeri yardım istemediler sadece destek ve tavır beklediler. Kaldı ki Kürdistan Bölgesi hükümeti de kendi başına böyle bir karar veremez. Çünkü bu konu bölgedeki üç devletin, Irak, Suriye ve Türkiye’nin izlediği siyasete bağlı bir konu.”

Hasan: Efrin’deki direniş tüm Kürdistan’ın direnişidir

Türkiye’nin Efrin’de demografik yapıyı değiştirmeyi amaçladığını dile getiren PYD Eşbaşkanı ise, “Türk ordusu 50 gündür El Kaide, IŞİD ve Nusra Cephesi çeteleri ile birlikte Efrin’e saldırıyor. Efrin’deki direniş tüm Kürdistan halkının direnişidir” dedi.

Şahoz Hasan, “Bugün Efrin’e yönelik bir saldır var ancak Menbic, Kamışlo ve Güney Kürdistan da tehdit altındadır. Türk devlet yetkilileri bunu açıkça dile getiriyor” şeklinde konuştu.