Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: Yoğun bombardımana rağmen Türk güçleri ilerleme sağlayamadı

Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye 9 Ekim Çarşamba günü başlattığı hava saldırısının ardından, bugünkü kara operasyonunda ölüler ve yaralılar olduğu yönünde haberler gelirken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SİHG), Türk güçlerinin ilerleme sağlayamadığını duyurdu. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: Yoğun bombardımana rağmen Türk güçleri ilerleme sağlayamadı

Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye 9 Ekim Çarşamba günü başlattığı hava saldırısının ardından, bugünkü kara operasyonunda ölüler ve yaralılar olduğu yönünde haberler gelirken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türk güçlerinin ilerleme sağlayamadığını duyurdu. 

SOHRtarafından yapılan açıklamada, "Karadan gerçekleştirilen yoğun topçu atışına rağmen, Türk güçleri Fırat'ın doğusunda bir ilerleme gerçekleştiremedi ve Tel Abyad ile Serekaniye'nin bombardımanı sürüyor" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türk güçleri, Fırat Nehri'nin doğusundan Dicle Nehri'nin batısına kadar uzanan bölgede gerçekleştirdikleri kara saldırısında şu ana kadar bir başarı elde edemedi. Suriye Demokratik Güçleri (DSG), ordu konseyleri ve Tel Abyad'da, Malikiye'de ve Serekaniye'deki savaşçılar, Türk güçlerinin saldırıların püskürtmeyi başardı ve saldırganlar herhangi bir ilerleme kaydedemedi. 

Çatışmalar gece yarısı saat 3.00 gibi durdu ve şu na kadar çatışma cephelerinde ihtiyatlı bir bekleyiş devam ediyor. 

Türk kara kuvvetleri, Serekaniye'nin batısındaki bölgelerde düzensiz havan topu saldırılarını sürdürüyor. Kimi zaman yoğunlaşan topçu atışları karşısında, DSG güçleri bölgeye takviye güçler sevk etti. Türk güçleri aynı zamanda, Serekaniye'nin batısındaki Tal yerleşkesinin karşısındaki ayırma duvarını da kaldırdı. 

SDG, Türk güçleri tarafından gerçekleştirilen saldırının ilk aşamasını püskürtmeyi başarırken, bombardıman ve çatışmalar nedeniyle insani kayıplar da yaşandı. 11 DSG mensubu hayatını kaybederken, kimliği henüz belirlenemeyen ve Türk güçleri üyesi olup olmadığı tespit edilemeyen altı kişi öldürüldü. 

Serekaniye'de ise, Türk hava saldırısı nedeniyle beş DSG üyesi yaşamını yitirirken, çarşamba günkü çatışma ve saldırılarda 33 DSG mensubu da yaralandı."

Şarkul Awsat'ta yer alan haberde ise Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Özgür Suriye Ordusu’yla (ÖSO) birlikte Suriye’nin kuzeyinde YPG'ye karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı kapsamında 3 köy daha TSK'nın kontrolüne geçtiği ileri sürüldü.

TSK ve ÖSO'nun, Rasulayn’ın batısındaki Kashtu Tahtani köyü ile Tel Abyad'ın Müşerfa ve Dadaat köylerini ele geçirdiği dile getirilen haberde, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayandırılarak, TSK ve ÖSO'nun Rasulayn ve Tel Abyad’da 7 köyü temizlediği iddiasına yer verildi.